IFK Göteborg klart för division 2 efter ny upphämtning mot Öis

2 027 supportrar på Valhalla IP. Då bjöd IFK Göteborg på ytterligare en otrolig upphämtning mot Örgryte IS och säkrade avancemang till division 2.
– Vilken känsla, vilken upplevelse, säger Victoria Svanström.

|

IFK Göteborg verkar gilla att jobba i underläge. I det första kvalmötet mot Örgryte IS lyckades man vända 1–4 till 4–4 och därmed väntade ett rafflande avgörande på Valhalla IP under onsdagen.

Inför rekordpublik, hela 2027 supportrar kom till idrottsplatsen, satte sig IFK Göteborg direkt i en tuff sits.

Precis som i första mötet var det Örgryte som öppnade starkast och direkt tog Sällskapet ledningen genom Moa Glans som satte pannan mot ett perfekt inlägg i den andra matchminuten.

Första halvleken var i stora delar böljande och båda lagen, men viss fördel till Örgryte, hade sina chanser. För IFK Göteborg var det kanske främst Victoria Svanström som stod för det offensiva hotet.

Just Svanström var nära att fixa en kvittering i matchminut 36 när hon, från distans, avlossade ett skott som tvingade Johanna Jostedal till en svettig räddning.

Jostedal tvingades till flera aktioner innan nollan till slut spräcktes av Thilda Gianello i slutet av första halvlek.

– Det är alltid skönt att ta en tidig ledningen. Det har vi typ gjort i varje match den här säsongen. Det är skönt att vi är på tårna från början, sen jobbar sig IFK in i matchen. Det gör de bra, så vi får försöka hitta några lösningar så inte matchbilden blir som i slutet av (första) halvleken, sa Örgrytes Mikaela Uthas i paus.

I IFK Göteborg-lägret var planen tydlig inför andra halvlek:

– Vi ska köra på. Öka, öka, öka så hinner de inte med, sa Malva Larsson.

Två snabba från Örgryte

Men när matchen inledde sin andra halva var det just IFK Göteborg som inte hann med. Örgryte bjöd på ytterligare en rivstart och direkt återtog Sällskapet ledningen in matchen.

Öis ökade ytterligare och bjöd på ytterligare en käftsmäll nio minuter senare satte Moa Glans sitt andra mål för matchen. Helt plötsligt befann sig IFK Göteborg i en brant uppförsbacke.

Men IFK Göteborg vaknade, precis som under första mötet. Först reducerade man genom lagkaptenen Malva Larsson. Blåvitt fortsatte därefter att pressa ner Örgryte och till slut kom även kvitteringen genom Victoria Svanström.

Ett mål som dessutom innebar att Sällskapet var tvunget att sätta ytterligare en boll. Det eftersom IFK Göteborg gjorde fyra mål i förra mötet där man klassades som bortalag.

IFK Göteborg klart för division 2

Slutkörda lyckades aldrig Örgryte med någon forcering värd namnet. Slutsignalen ljöd, IFK Göteborg kunde ta på sig guldhattarna och fira ett avancemang till division 2.

– Sjukt ... jag vet inte ens vad jag ska säga? Vilken känsla, vilken upplevelse. Det är helt sjukt, säger Victoria Svanström efter matchen.

Att upphämtningen gjordes inför strax över 2 000 supportrar, majoriteten blåvita, gjorde inte saken sämre för Svanström.

– Fan vad tacksam jag är för detta. Det är så sjukt kul alltså.