Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

IFK besegrade Piast på bortaplan

IFK Göteborg fick en riktig drömstart med mål redan i andra minuten. Till slut blev det en bekväm bortavinst för ett kontringsglatt Blåvitt. – Klart det betyder mycket. Matchen hann ju knappt börja innan vi tog ledningen, säger Mattias Bjärsmyr.

Efter att enkelt ha besegrat Llandudno från Wales i första omgången väntade betydligt tuffare motstånd för IFK Göteborg i den andra kvalomgången till Europa League. Polska Piast Gliwice slutade två i ligan förra säsongen och IFK räknade med tuff press från det polska hemmalaget med en gång.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Istället blev det IFK Göteborg som fick en drömstart. Redan i den andra matchminuten kunde IFK ta ledningen efter en hårt inåtskruvad hörna från Sören Rieks blev det trångt i straffområdet och vem som var sist på bollen var svårt att säga. Mattias Bjärsmyr fick målet från början, men ville inte ta åt sig äran.


– Det var inte jag i alla fall. Men vi hade tränat på en klumphörna och vem som gjorde det spelar mindre roll, säger Mattias Bjärsmyr.
– Det är klart att det betyder mycket, det ger andrum. Matchen hade knappt börjat.

Efter det tog Piast Gliwice över allt mer av bollinnehavet utan att skaffa riktigt farliga målchanser. Det öppnade upp för kontringar för IFK Göteborg och i slutet av andra halvlek kunde Hysén utnyttja ett av lägena.

Haitam Aleesami drev fram med bollen och måttade ett inlägg mot Boman som i stället styrdes av en polsk försvarare ut till Tobias Hysén som kunde sätta bollen i öppet mål.
– Vi visste att det skulle bli tuffare den här matchen än förra året. Vi hade stor respekt för dem och de hade också mycket boll. Men vi fick bra lägen på omställningarna så det passade oss perfekt.

I andra halvleken tog Piast över spelet allt mer och skapade en del vassa lägen de första tio minuterna. Men IFK Göteborg fortsatte att stå för fina kontringar och fick också maximal utdelning i matchen.

Med tio minuter kvar byttes Gustav Engvall in och visade att den fina målformen håller i sig. Med fyra minuter kvar av matchen sprang han sig fri och vrickade in bollen till 3-0.
– Det är klart att det är ett bra resultat. Men som jag ska säga; det är bara halvlek. Det finns lag som vänt 3-0 så det gäller att vi gör jobbet, säger Mattias Bjärsmyr.

Returen spelas på Gamla Ullevi på torsdag. Vilket motstånd som IFK Göteborg får möta i tredje omgången om de går vidare blir klart i dagens lottning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.