IF Elfsborgs nya vapen – så ska Jimmy Thelins lagbygge ta guldsteget

Jimmy Thelin har suttit längst som huvudtränare för samma allsvenska lag i år.
Sjätte raka säsongen i IF Elfsborg – och i en stor intervju med GP avslöjar 44-åringen vad han gör för att hålla lågan glödande med samma partner år efter år.
– Det måste hända grejer hela tiden, säger Thelin.

ANNONS
|

Egentligen tituleras Jimmy Thelin ”manager”. Det täcker hans ansvarsområden bättre. Tro nu inte att Thelin är någon sir Alex Ferguson som lät de assisterande tränarna sköta arbetet på planen, medan Ferguson själv satt bakom skrivbordet för att ägna sig åt transfers tills det var dags att ta ut helgens startelva.

Nä, tillsammans med Emir Bajrami och fysteamet är Thelin är involverad i att leda allt från uppvärmningsövningar till helplansspel – även under årets tidiga pass inne i Ryda fotbollshall. Och så har Jimmy Thelin arbetat sedan 2018, eller för sjätte raka, allsvenska säsongen i Boråsklubben. Ingen nuvarande huvudtränare har varit lika länge i samma allsvenska lag oavbrutet. Närmast bakom kommer Kim & ”Tolle” i Djurgården på femte säsongen.

ANNONS

– Så länge föreningen och klubbledningen är nöjda med vårt jobb, och ser att vi tar steg, och jag själv känner att det finns en hunger hos föreningen att ta nya kliv, så är det en bra match, säger Jimmy Thelin och fortsätter:

– I tränarjobbet måste man vara på tårna hela tiden för att utvecklas. Har du den passionen är IF Elfsborg en väldigt bra miljö att vara i. En driven och innovativ förening. Det gör att jag lär mig saker, och att jag kan lära föreningen åt andra hållet, säger Jimmy Thelin.

Han sammanfattar inlevelsefullt – eller åtminstone så inlevelsefullt det blir när en av Sveriges (världens?) mest behärskade fotbollstränare intervjuas:

– Detta känns inte som sjätte året! Utan nästan som att jag kom hit igår. Det händer grejer hela tiden och vi tar nya kliv. Så länge jag känner så, och vi får resultaten med oss, kommer jag att fortsätta. Sedan vet man aldrig i den här branschen, säger Thelin väl medveten om att varje säsong kan vara en elittränares sista i just den klubben.

Exempelvis har hela sex allsvenska klubbar i år nya tränare (se tillägg).

TRÄNARNA SOM JUST NU SUTTIT LÄNGST I SAMMA LAG I ALLSVENSKAN

1. Jimmy Thelin, IF Elfsborg – sjätte säsongen.

2. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, Djurgårdens IF – femte säsongen.

3. Joakim Persson, Varbergs Bois – fjärde säsonger (sex totalt).

4. Andreas Holmberg och Tobias Solberg, Degerfors IF – tredje säsongen (fyra totalt).

5. Mikael Stahre, IFK Göteborg – tredje säsongen.

5. Per-Mathias Högmo, BK Häcken – tredje säsongen.

7. Magnus Haglund, Halmstads BK – andra säsongen (femte totalt).

7. Kim Hellberg och Jonas Thern, IFK Värnamo – andra säsongen.

7. Martí Cifuentes, Hammarby IF – andra säsongen.

7. Glen Riddersholm, IFK Norrköping – två säsonger.

11. Anders Torstensson, Mjällby AIF – första säsongen.

11. Olof Mellberg, Brommapojkarna – första säsongen.

11. Andreas Brännström, AIK – första säsongen.

11. Henrik Rydström, Malmö FF – första säsongen.

11. Christer Mattiasson, IK Sirius – första säsongen.

11. Henrik Jensen, Kalmar FF – första säsongen.

Under Jimmy Thelins tid i Elfsborg har resultaten sett ut som följer:

ANNONS

2018: 12.

2019: 8.

2020: 2.

2021: 4.

2022: 6.

Nästa steg – ett guldsteg?

Mot den bakgrunden, för att ta nästa steg och åter blanda sig i en guldstrid, krävs ett nytänk på vissa områden.

– Vi försöker alltid pröva och addera saker hur vi tränar och hur vi återhämtar oss. Även nya delar i vårt spel annars blir det lätt stagnation. Man har inte samma inlärningsförmåga eller uppmärksamhet om man känner att "är det samma grej nu igen?”, säger Jimmy Thelin.

Grunderna ligger fast i år, men presspelet blir nytt, avslöjar Thelin för GP.

– Vissa delar hur vi pressar kommer att ändras. Där behöver vi skruva på en del saker. Vi har nya spelare med en viss kapacitet vad de klarar. Vi vill ha samma, höga utgångsläge på planen, men pressa på ett annat sätt. Det kommer ställas höga krav på våra spelare att hantera.

Lärdomen fån 2022 är att motståndaren emellanåt fick för stora ytor starta sina anfall på, även om Thelin inte vill gå in på de exakta detaljerna.

– Det kommer ni se snart ändå. men framför allt utifrån hur motståndaren spelar för att hjälpa våra forwards och mittfältare att hantera de här stora ytorna som blir när man går i press.

ANNONS

Så att ni ska kunna stå högre med backlinjen?

– Vissa delar av förra säsongen kände vi att vi tillät lite för stora ytor på fel ställen. Det vill vi täppa till på ett annat sätt i år.

Är det framför allt presspelet ni skruvar på?

– Ja, plus att vi har kommit en bra bit senaste två säsongerna att skapa chanser. Vi ligger ganska högt varje säsong i skapade chanser. Det vill vi bibehålla. Vi har gjort ganska många mål, men vi har fortfarande mer att hämta där. Framför allt i de ”bra” lägena, att vi förvaltar de på ett annat sätt, säger Jimmy Thelin.

Han ger ett konkret exempel:

– När vi kommer till ett bra inläggsläge, var hamnar bollen? Hur fyller vi på i boxen? Det är det i anfallsväg, och sedan vissa delar i speluppbyggnaden där vi kan växla tempo tydligare. Vi hamnar i ett tempo ibland: antingen för snabbt eller för långsamt. Hellre att vi växlar tempo när vi hittar den fria spelaren.

Thelin sammanfattar:

– Mycket är redan på plats, men det går alltid att att göra det bättre och mer precist.

Bred trupp och rekordstark ekonomi

Under Jimmy Thelins år som manager har Elfsborg även byggt upp ett rekordstort eget kapital. Visserligen är det klubbchefen Stefan Andreasson som sköter transferförhandlingarna, men det är Thelin som väljer ut spelarna för att sedan utveckla dem. Elfsborg går in i årets säsong med en bred trupp som redan är på plats (28 man), och den starka ekonomin i ryggen (mellan 80-100 miljoner i eget kapital):

ANNONS

– Vi hade en väldigt tydlig plan 2018. Då var det en tuff situation för alla. Oftast får man ändra planen efter hand, men vi hittade en linje där vi vågade tro på den här resan. Att hitta ett sätt att få fram unga spelare. Ändamålet är egentligen inte att sälja spelarna, fast det blir ju det ändå. Vi vill att de ska slå här för att sedan gå iväg. Scouta noggrant, köpa för en mindre peng, sälja för en större peng och sedan få ett netto. Den resan som vi har gjort tillsammans har varit väldigt stimulerande och givande, men också krävande, säger Jimmy Thelin.

Han utvecklar:

– Konsten är att kunna bibehålla kvaliteten i laget, men ändå kunna sälja. Att det har blivit ett kapital utifrån det är förstås väldigt positivt.

Att börja en säsong med en trupp som är så bred att det mest handlar om att banta den – inte jaga förstärkningar – låter förstås som dröm för en tränare.

– En icke-rekrytering kan också vara en rekrytering. Att fortsätta bygga på det vi slutade med förra året. Särskilt som truppen är balanserad med en hel del yngre spelare med stark utvecklingskurva. Sedan går det aldrig att konservera en form, och motståndet förändras också. Men vi känner att vissa i vår trupp har några kliv till att ta i sin utveckling. Vissa relationer finns kvar, och de kan vi förstärka. Andra blir nya, men just nu är vi trygga med det vi har, säger Jimmy Thelin.

ANNONS

Jimmy Thelin nämner en detalj som redan är på plats, båda vad gäller spelare och även i ledarteamet som ser likadant för tredje raka säsongen.

– Vår ”icke-verbala kommunikation” sitter väldigt snabbt.

Vad är det?

– Ja…man känner varandra så väl att det blir som ett samspelt piano. Man behöver inte säga något till varandra, man ser på blicken vart man är på väg, och då gäller det här för mig utan att vi behöver påminna oss så ofta.

Till sist: om ni har ett bra slagläge i toppstriden i sommarfönstret, tycker du att ni ska gå in tungt och värva för guldet då?

– Om det vore så enkelt…, säger Jimmy Thelin med ett leende innan han avslutar:

– Ibland träffar man rätt, givetvis, men jag tror vi ska hålla den linje vi har. Stefan (Andreasson) har ett stort kontaktnät och vi har vissa idéer. Det är svårt att planera just det fönstret, men hittar vi rätt så. Men man ska inte köpa för köpandets skull. Det handlar om kontrakt och kan bli kostsamt över tid.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS