Idrottsministerns reaktion under IFK-mötet: "Va? Är det sant?"

Bara timmar före avspark på Gamla Ullevi träffade IFK Göteborg idrottsministern Gabriel Wikström (S) för samtal om situationen i Göteborg – och Blåvitts arbete i förorterna. – Vi har en ny vision att bli Nordens mest framgångsrika förening, både på och utanför planen, säger Elisabeth Anderton, CSR-ansvarig i IFK Göteborg.

ANNONS
|

Den visionen föregicks av frågan hur det ser ut i Göteborg i dag? Elisabeth Anderton, som har arbetet med CSR-frågor i IFK Göteborg i ett och ett halvt år, lyfte fram det faktum att Blåvitts läktare inte speglar staden Göteborg och att truppen inte heller speglar staden Göteborg.

– Göteborgs stad har tagit fram en rapport som visar på att det skiljer nio år i medellivslängd mellan olika stadsdelar och att den sociala isoleringen upplevs vara 54 procent i en stadsdel och bara fyra i en annan, säger Elisabeth Anderton.

Ett krav för att kunna ändra på detta är att ta reda på hur det ser ut i dag.

ANNONS

– Det finns många i staden som inte känner till IFK Göteborg, trots att de bara bor några minuter från Gamla Ullevi, säger hon.

Gabriel Wikström blev ärligt förvånad över informationen.

– Känner man inte till det alls? Är det sant? frågade han.

Elisabeth Anderton:

– Vi är en av Europas mest segregerade städer. Det finns jättemycket att göra – och vi har en unik möjlighet att genomföra mycket, säger hon.

Gabriel Wikström lyssnade till Elisabeth Anderton och imponerade av Blåvitts arbete i förorterna.

– Som idrottsminister är det viktigt att vara ute i idrottsverksamheterna, i sådana här sammanhang och i mindre klubbar. Titta på villkoren, lite kopplat till folkhälsofrågorna och utanförskapet, säger Gabriel Wikström.

– Tyvärr är det här inte unikt för Göteborg, jag har fått liknande berättelser från övriga landet. Nästan varje kommun har busslinjer som går från bättre till sämre bemedlade delar, där medellivslängden skiljer sig åt, säger han.

Idrottsministern berömde IFK Göteborg.

– Ni har gjort en klockren analys, det handlar inte bara om att få ned rökningen och minska alkoholanvändningen, utan mer om grundläggande frågor, gemenskap i samhället, motivation att studera vidare, säger han.

IFK Göteborgs mål är att öka känslan av delaktighet.

– Där är spelarna jätteviktiga som förebilder. En av våra spelare är uppväxt i Göteborgs ytterområde. Martin Smedberg-Dalence fick frågan om han, som landslagsspelare för Bolivia har tunnlat Messi. ”Ja”, svarade han. Sedan var det tunnlat och klart.

ANNONS

Projekten IFK Göteborg i samhället och Aktiv Göteborg är två av Blåvitts sociala projekt.

Mats Gren är sportchef:

– Det här är en otroligt viktig del i vårt arbete på sikt så som staden ser ut, även om jag måste tänka att vi vill ha tillgång till de flesta stadsdelarna rent sportsligt. Vi måste komma ut och få acceptans i andra områden. Finns det inte ledare måste vi bidra till att utbilda ledare.

ANNONS