Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Amanda Lind ser våldet mot domare som ett hot mot idrotten. Bild: Erik Simander/TT

Idrottsministern rasar mot domarvåldet i Göteborg

70 procent av de lokala fotbollsdomarna i Göteborg har utsatts för hat eller hot – och hela tio procent för någon slags våldshandling, det visar GP:s enkät.
Det är siffror som upprör Sveriges idrottsminister, Amanda Lind (MP).
– Vi måste kraftfullt markera. Det är ett hot mot idrotten, säger hon till GP.

Det är verbala hot, fysiska hot, förnedrande kommentarer, mängder av könsord och till och med misshandel som domarna inom lokalfotbollen i Göteborg fått utstå den här säsongen. Det har lett till bojkott av lag, till anmälningar och framför allt både fysiska och psykiska skador hos matchledarna inom Göteborgs domarkår.

När Sveriges idrottsminister, Amanda Lind, får säsongens händelser klara för sig tar hon kraftigt avstånd.

– Det är ju fruktansvärt. Både för den enskilda domaren som utsätts, men också för idrotten i stort. Det är helt oacceptabelt. Utan domare har vi inga matcher. Hot, hat och våld har absolut ingen plats inom idrotten över huvud taget, säger Amanda Lind till GP.

Samtidigt är händelserna som varit ingenting som förvånar henne. Det är nämligen inte bara inom lokalfotbollen i Göteborg som den här utvecklingen pågår.

– Det här är incidenter vi kan se på flera håll. Det här är något vi måste ta oss an både på kort och på lång sikt. Respektive förbund och distrikt måste ta ansvar och säkra domarnas säkerhet på matcherna, sedan är det tragiskt att det ska behövas, säger Lind och fortsätter:

– På lång sikt så handlar det om större frågor som värderingar inom idrotten och att vi ska behandla varandra på ett schysst sätt. Idrott väcker känslor, men det får aldrig övergå i hot, hat och våld. Det här är frågor som idrottsrörelsen måste diskutera från tidig ålder i omklädningsrummen, i supporterrörelsen och med föräldrar. Jag vet att man gör det, men kanske behöver man fundera extra på hur man involverar domarna i diskussionerna, säger Lind.

Förbunden har ansvar

Ansvarsdiskussionen har varit pågående under tiden som domarsituationen bevakats. Några av de inblandade klubbarna menar att domarna själva skapat den situationen de nu sitter i. Andra pekar mot att det är upp till klubbarna att ta ett eget ansvar.

Lind menar att när det kommer till domarnas situation under matcherna inom lokalfotbollen, så är det förbunden som måste stå för tryggheten.

– Respektive förbund som har ansvar för matchserierna måste ta ansvar kring domarnas säkerhet i varje match. Den större värderingsdiskussionen är däremot någonting som vi delar gemensamt. Den måste föras på klubbnivå, förbundsnivå och även jag som idrottsminister har naturligtvis ett ansvar att reagera och markera, säger Lind.

"Kommer prata med Fotbollförbundet"

När Amanda Lind pratar om att reagera och markera så handlar det framför allt om att ta diskussioner med de olika förbunden. Hon stänger inte dörren för att något extra måste göras för att se till att sätta stopp för utvecklingen kring domarnas arbetsmiljö. Inte minst för att säkra bredden av domare.

– Det är ett samhällsproblem med hot, hat och våld. Vi ser en risk att det här skrämmer iväg yngre personer som kan tänka sig att döma och att vi riskerar en bristande återväxt inom domarrollen. Det är ju ett hot mot idrotten och matcher i stort. Jag kommer såklart prata med Riksidrottsförbundet och Fotbollförbundet. Jag som idrottsminister ska inte gå in och detaljstyra hur idrottsförbunden jobbar med de här frågorna, men jag vill ju såklart lyssna på hur man tar sig an det här och kanske behövs det särskilda insatser där man diskuterar domarnas säkerhet och attityden gentemot domare.

Hur svår är den här utvecklingen att vända som du ser det?

– Jag tror att med gemensamma krafter kan vi vända det här. Vi måste stävja det här från tidig ålder och även på läktarna. Vi måste kraftfullt markera, säger Amanda Lind.

LÄS MER: 70 procent av Göteborgs domare utsatta för hat eller hot

LÄS MER: Siffror visar: Här är våldet mot domarna värst

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.