Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

I kväll håller Häcken på Blåvitt: "Alla vinner inte i sista"

Fyra klubbar slåss om två Europaplatser. Tuffaste utgångsläget har BK Häcken. – Jag håller på Blåvitt i dag. Igen, säger Häckens sportchef Sonny Karlsson.

Häcken behöver alla övriga resultat i sista omgången med sig. Djurgården får inte vinna mot Kalmar, Östersund kan vinna mot Jönköping, men då behöver Häcken vinna mot Malmö FF – som jagar sitt poängrekord på 67 från 2010 – med mer än fem mål.

– Malmö är ett tajt och bra lag. Det är bara att förstå att vi möter seriens bästa lag, inför sin hemmapublik, oavsett om det finns ett poängrekord att ta eller ej, säger Sonny Karlsson.

Östersund har samma poäng och tre plusmål tillgodo på Häcken, men åtta fler gjorda mål. Det innebär att Häcken måste göra fyra mål mer än Östersund om båda lagen vinner sin avslutande match på söndag. Det vill säga, vinner Östersund med 1-0 behöver Häcken vinna med 5-0. 4-0 räcker inte.

– Vi behöver inte fundera så mycket på det. Vi behöver vinna vår match. Det är så vi ser på det. Nu gav vi oss själva chansen att vara med. Fjärdeplatsen är inte så dum heller. Tre av de bra lagen kan vinna cupen, så kan man få chansen den vägen, säger Sonny Karlsson.

– Det är Europaplatsen det gäller, även om man kan få silver och brons också.

Jönköping jagar nytt kontrakt och blir inget lätt motstånd för Östersund. Lagen har mötts fyra gånger på Stadsparksvallen de tio senaste åren där båda lagen har var sin seger och där två matcher har slutat oavgjort.

De gick upp från superettan ihop 2015 och gör sin andra allsvenska säsong.

Djurgården, som vann tre SM-guld i början av 2000-talet, jagar en Europaplats och har vunnit tre av de fyra senaste möten mot Kalmar FF på Guldfågeln Arena.

Mycket pengar står på spel.

Östersund har exempelvis dragit in cirka 40 miljoner kronor hittills under årets Europa League. En plats i första kvalrundan gav i somras 2,1 miljoner kronor, en plats i gruppspelet 25,2 miljoner kronor.

– Du måste till gruppen för att det skall bli pengar. Östersund … vilket jädra lag! Det är kul att någon gör det. Om du skall prata om vilka som vinner serien nästa år kommer de vara med där uppe, säger Sonny Karlsson.

Hur ser du på era möjligheter att plocka en av de två sista Europaplatserna?

– Så länge chansen finns skall vi försöka ta den. Om Blåvitt vinner i kväll man väl säga att alla fyra – AIK, Djurgården, Östersund och vi – vinner inte sista matchen.