Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"I företagsvärlden så är det inte viktigt"

Varbergs Stenfastigheter betalade cirka 40 miljoner kronor för Kamratgården. – I företagsvärlden så är det inte viktigt att man själv äger sina fastigheter. Där försöker man snarare använda det kapitalet i verksamheten. Samtidigt är klubbstugan väldigt viktig i föreningsvärlden, säger ordförande Karl Jartun om beslutet.

På medlemsmötet i Gamla Ullevi under torsdagskvällen informerade IFK Göteborgs styrelse medlemmarna att Kamratgården säljs till ett externt bostadsbolag, Varbergs Stenfastigheter. Nu står det klart att prislappen ligger på cirka 40 miljoner kronor. Av dessa får föreningen in 10 miljoner kronor netto för affären, vilket kommer in på resultatet för 2015. IFK Göteborg redovisade 2014 skulder på drygt 27 miljoner kronor, de tas nu över av Varbergs Stenfastigheter. De dryga två miljonerna i mellanskillnad är kostnader som föreningen ska betala i samband med affären.

– Vi gör detta för att skaffa oss det handlingsutrymme som klubben behöver. Vi hoppas att vi kan få kontroll på ekonomin och köpa tillbaka den igen. Med pengarna vi får in nu kan vi göra rätt åtgärder för långsiktig förbättring. Vi skaffar oss handlingskraft med den här affären, säger klubbens ordförande Karl Jartun.

Vilka reaktioner har du mött sedan ni presenterade beslutet?

– På mötet var det starka reaktioner och mycket passion. Men medlemmarna var proffsiga och visade god kamratskap. Deras frågor var bra och i ett bra tonläge. I dag har reaktionerna varit lite annorlunda. Det har varit ett stort missnöje och många frågetecken. Men det var vi förberedda på.

Om du inte hade suttit i styrelsen och varit på mötet som medlem, hur hade du då reagerat på beslutet att sälja Kamratgården?

– I företagsvärlden så är det inte viktigt att man själv äger sina fastigheter. Där försöker man snarare använda det kapitalet i verksamheten. Så jag hade nog resonerat så. Samtidigt är klubbstugan väldigt viktig i föreningsvärlden.

IFK har ett hyresavtal och har full driftsrätt av Kamratgården fram till 2033. När som helst under avtalet kan klubben köpa tillbaka anläggningen, vilket de nya ägarna Anders och Björn Gidefjord hoppas sker så fort som möjligt.

– Jag hoppas att Blåvitt köper tillbaka Kamratgården så fort de kan. Det har var givetvis inget man ville göra utan man var helt enkelt tvungen att hantera den verklighet som uppstått, sa Anders Gidefjord till GP på torsdagen.

– Affären som sådan är fantastisk. Det är en bra och förmånlig affär med en partner med blåvitt hjärta, säger Karl Jartun.

Priset på Kamratgården kan jämföras med det bud på Gustav Engvall som Premier League-klubben Stoke ryktades vara redo att lägga på anfallaren. Klubben ska ha varit beredd att betala 25 miljoner kronor för 19-åringen. Och om ett bud i den storleken skulle landa på Mats Grens bord lär han få påtryckningar ovanifrån om att godkänna försäljningen.

– 20 miljoner i ett ansträngt läge hade så klart varit en injektion, säger Karl Jartun.