Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

"I Blåvitt är en fjärdeplats ett misslyckande"

Inför den allsvenska starten pekar Mikael Stahre ut AIK och Malmö FF som guldfavoriter – men varnar för Elfsborg. – De har fått smyga rätt mycket hittills, säger Häckentränaren.

Med nyförvärv som Chisom Egbuchulam, Alexander Faltsetas, Erik Friberg och Juhani Ojala sällar sig även BK Häcken, som redan förfogar över allsvenska toppspelare som Alexander Farnerud, Rasmus Lindgren, Alhassan Kamara, Paulinho och Peter Abrahamsson, till kategorin allsvenska medaljkandidater 2017. Kring det tvivlar få allsvenska förståsigpåare.
– Det är många bra lag. Och väldigt få lag som är dåliga, konstaterar nya Häckentränaren Mikael Stahre kort. 

Att tala favoritskap är lurigt och ofta subjektivt. Men ni har en rätt stark trupp?
– Ja, absolut. Om man skall vara riktigt krass – man tror alltid på sin grupp – men Malmö och AIK med deras batteri … Malmö vann SM-guld i fjol, har en ny tränare som skall göra det ännu bättre och en högklassig trupp. 
– Om man ser till AIK så har de fått in lite pengar i lådan och kommer säkert att rekrytera in i det sista. Sedan måste jag säga att Elfsborg med den trupp de har och värvningarna av Issam Jebali och Jesper Karlsson får smyga rätt mycket. De ser väldigt spännande ut! 

Mikael Stahre har inget uppenbart intresse av att axla något allsvenskt favoritskap.
– Trots allt, vilket av lagen som var framför Häcken 2016 är på förhand bakom oss nu? Att ett lag som kom tia 2016 skall vara med i någon form av … 

Mikael Stahre stannar mitt i meningen – och tar snabbt ny fart.
– Det är klart att vi har fått in någon spelare, men vi har också tappat bort några. Den fällan går vi inte i. Där är jag väldigt ödmjuk och är helt ärlig när jag säger det. Trots allt, Häcken blev tia 2016. Då var Lindgren inne, Farnerud var inne. Man måste vara väldigt ödmjuk, utan att tappa självförtroende. 

Ofta när det pratas om Häcken sägs det att det finns kvalitet och resurser men att den riktiga vinnarmentaliteten saknas. Vad känner du kring det?

– Man förbereder för varje match och försöker vinna den. Det är klart att det är lättare för Malmö FF, som har flest SM-guld. De vet hur de har gjort tidigare. Och så har de en stor supporterskara. Det vi gör här är att verkligen optimera varje match. Och göra det absolut bästa varje gång för att nå tre poäng. 

Det finns inget listigt svar på vad vinnarkultur är och hur man skapar det, alltså?

– Det är att vinna – och så göra det igen.

Svaret kräver egentligen inget tillägg, men Häckentränaren fortsätter. 
– Det är tufft. Häcken vann elva matcher i fjol. De som vann tog 21 segrar. De som åkte ur hade väl sju eller åtta.

Det gäller att vara oerhört ödmjuk i det, sköta truppen på ett bra sätt och att rehabilitera bra. BK Häcken har förändrat och förstärkt organisationen runt A-truppen.
– Det är väl samma numerär och uppsättning som i både AIK och Blåvitt. Det är bara under mina uppdrag utomlands där man har varit flera. 

När du talade om favoritskap tidigare sade du inget om Blåvitt. Vad tänker du om deras start på säsongen?
– Det vet jag inte. 

Hur ser du på deras position?
– Det vet väl du! Är laget utanför topp två, tre är det en misslyckad säsong för IFK Göteborg. Det är klart att de inte kan vara nöjda med att ha blivit fyra i fjol. Det är ett misslyckande.

Du har tidigare talat om att det inte blir så mycket större i Sverige än att träna klubbar som AIK och IFK, kopplat till tryck och förväntningar? 
– Jag vet inte om jag har sagt riktigt så, men …

Hur tycker du att första tiden har varit här, utifrån det perspektivet?
– Det finns självklart olikheter. Om man ser till verksamheten, kvaliteten på spelare, möjlighet till träning och att bedriva verksamhet är det lika. Det finns inga begränsningar när det gäller att åka på träningsläger, att kunna träna med bra förutsättningar eller ha ett rejält ledarteam. Där är det exakt det samma. 

– Den stora skillnaden är väl i så fall den totala supporterskaran, där de klubbar du nämner har en helt annan historik. Hur mycket av sin pengapåse väljer man att investera i spelartruppen? Hur mycket betalar MFF, AIK, Elfsborg och IFK Göteborg i lön jämfört med Häcken? Det kan jag inte svara på.

Vilka för- och nackdelar finns kopplade till storleken på supporterstöd? 
– Det är klart att det finns en atmosfär. Har man 25-30 000 i publik blir det en annan typ av atmosfär. Sedan har jag sagt tidigare att Häcken har också en fin, bra arena. Nu har jag inte varit där förutom på en match. När det är fullt där inne är det säkert jättetrevligt och en bra atmosfär också. 

– Passionen ligger inte i antalet personer. De som håller på Häcken håller inte mindre på Häcken för att de är färre.
På söndag spelar Häcken kvartsfinal i Svenska cupen mot AIK på Bravida. I den allsvenska premiären väntar samma motstånd, på Friends 2 april.