Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hysén om uteblivna speltiden: "Är ju inte 20 längre"

Tobias Hysén är i en ovan situation. För första gången är han inte självklar i Blåvitts startelva. – Det är lite tungt att erkänna, men jag är ju inte 20 längre, säger han till GP.

När Tobias Hysén kom tillbaka till Sverige och Göteborg 2007 efter sin sejour i Sunderland ankom han som firad stjärna. Sedan dess har han, både i Blåvitt och i Shanghai SIPG, varit ordinarie när han varit frisk. Nu är det inte längre lika självklart att Hyséns namn finns med i IFK Göteborgs startelva. I de två senaste allsvenska matcherna har 34-åringen börjat på bänken. 

– Hur mycket du än vill spela så får man någonstans inse att tre matcher i veckan i ett par veckor kanske inte riktigt funkar när man är 34. Jag känner jag är tillräckligt fräsch för att spela lite mer men det är en avvägning och man kanske inte alltid själv är bäst på att bedöma hur mycket man ska pusha där. Därför är det bra att man har en tränare som gör det åt en, säger han. 

Rotation på anfallsplatserna

De lyckade förstamatcherna i Europa League-kvalet har gett Jörgen Lennartsson en möjlighet att rotera truppen efter EM-uppehållet. Patrik Karlsson Lagemyr fick chansen från start senast mot Jönköping och rotationssystemet har gjort att Hysén spelat mer i Europaspelet än i allsvenskan under juli. Ett upplägg som han själv inte verkar ha något emot.  

– De har inte blivit några mål i allsvenskan de senaste tre matcherna men samtidigt är det svårt när du hoppar in. Det är klart att du vill påverka matchen men Europamatcherna har funkat bra och det är de som jag har blivit tillsagd att jag ska lägga fokus på än så länge, säger han. 

Har det varit frustrerande att sitta på bänken?

– Nej, för jag vet varför jag inte har fått spela. Så det har jag inte haft några problem med. 

"Sätta sig själva i en bra sits"

Med första akten av två mot finska jätten HJK Helsingborg runt hörnet hoppas Hysén på en lika bra start på dubbelmötet som mot polska Piast Gliwice , 3–0, och walesiska Llandudno, 5–0. 

– Det handlar om att sätta sig själva i en bra sits. Europamatcherna är speciella, det är väldigt sällan det är över efter första matchen. Vi har gjort det väldigt bra i första matcherna de här omgångarna. Det kan vi inte räkna med att göra varje gång, säger han. 

Hyséns anfallskollega Mikael Boman rehabtränade under måndagen och det är ännu oklart huruvida han kommer vara spelbar på torsdag.