Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hysén lämnar Blåvitt – kom inte överens

Tobias Hysén, 37, har tillbringat stora delar av sitt liv på Kamratgården sedan 2007, men nu är det slut på det.
Klubbikonen kommer inte överens med Blåvitt om en fortsättning – utan lämnar klubben.
– Det är mitt beslut, jag fick ett erbjudande och valde att inte ta det, säger han.

Tobias Hysén valde att avsluta sin långa spelarkarriär under 2018 och hemmamötet på Gamla Ullevi mot Malmö FF blev anfallarens sista på elitnivå. Men särskilt länge var han inte borta från IFK Göteborg.

Under årets säsong tog han i stället en plats i ledarstaben med fokus på att hjälpa de offensiva spelarna med deras individuella utveckling.

– Det har varit ett jäkla bra år för mig och en smidig övergång från att sluta spela. Det var en väldigt bra inkörsport att få sitta med där på högsta nivå. Jag har lärt mig otroligt mycket av hur det går till på den "andra sidan", säger han.

Men fotbollsprofilen har haft fler järn i elden än så. För det har inte "bara" varit ett tränaruppdrag i Blåvitt. Han har även drivit en restaurang och basat för Kungsbacka City FC samtidigt som han är trebarnspappa.

Nu meddelar han dock att det inte blir någon fortsättning i Blåvitt.

– Det är mitt beslut och lite deras beslut, de ville att om jag skulle vara kvar på sporten så var det till hundra procent. De ville ha med mig på helger och så och även med på läger men det var ju det jag försökte bli av med rent tidsmässigt när jag slutade spela. Det var helt enkelt inte aktuellt och det visste de om, men ställde ändå frågan, säger han.

Var det ett svårt beslut?

– Jag fick ett erbjudande om en annan tjänst men det kändes inte helt hundra. Jag behövde fundera på exakt vad jag ville göra och har det inte med fotboll att göra så behöver jag tänka lite. Jag kan inte hoppa på något och sen efter tre månader känna att det inte var min grej. Jag behöver sätta mig ner och fundera på riktigt vad jag ska göra, säger han och fortsätter:

– Jag kommer inte jobba för Blåvitt men jag kommer ju alltid vara en supporter och ambassadör för klubben, det där är inga konstigheter. Vi diskuterade fram vad som var bäst och vi hittade ingen bra lösning just nu. I den bästa av världar hade jag jobbat kvar där men det är mitt beslut. Jag fick ett erbjudande och valde att inte ta det.

Hur ska Blåvitt klara sig utan en Hysén i klubben nu då?

– Haha! De gör de nog utan problem! Men frånsett två år i Kina har jag ju varit där sedan 2007 och det har blivit mitt ställe att gå till. Det kommer det fortsätta att vara även om jag inte kommer vara där varje dag. Men det här känns spännande. Det är ett nytt kapitel som väntar och vi får se var det landar.

Som bekant blev 2019 en lyckad säsong för ett IFK Göteborg som var tippat att hålla till i nedre halvan av tabellen och eventuellt tvingas kvala för att säkra kontraktet. Men trots att man överträffade förväntningarna är Hysén samlad i sin analys.

– Samtidigt som jag tycker det är jättekul att det gått så bra så har jag ändå svårt att stå där på barrikaderna och jubla över att komma sjua. Det är jättebra med tanke på hur det såg inför säsongen. Om någon då sagt att vi skulle vara närmare toppen än botten så hade man tagit det alla dagar i veckan. Men det får inte blir någon hajp av att komma sjua.

"Skitit i vad jag har gjort"

En sak som är klar är att det blir en fortsatt satsning på Kungsbacka City FC. Klubben som Tobias Hysén tog över med ett gäng vänner och ledde till serieseger och uppflyttning till division 5 under första säsongen.

– Vi håller på att rusta inför nästa år. Vi har plockat in ett gäng spelare och vill både spetsa och bredda inför nästa säsong. Vi siktar på att ta oss upp till division fyra inom två år, det var målsättningen när vi startade upp det här.

Håller den egna kroppen nu?

– Hyfsat ändå! Det blev 17 mål och nästan dubbelt så många assist skulle jag säga ... det här var första året på länge jag inte var skadad. Jag har haft ett år där jag lite skitit i vad jag har gjort och bara låtit kroppen vila. Men nu får det räcka och jag måste ta tag i det igen. Jag ska börja träna ordentligt nu med en personlig tränare för att komma igång.

Du har tjockat till dig lite?

– Ja, det kan man säga ... det där går fort! Men det är ingen fara, jag kan ju springa och sådär och jag har aldrig varit smal som en pinne eller haft massa sexpack. Jag var väl någorlunda vältränad fram tills för två-tre år sedan. Nu märker man att det börjat bli lite för mycket av det goda och jag får ta tag i det innan det är försent.

Under vintern har hans självbiografi släppts. Och det har blivit succé direkt.

– Första upplagan är slutsåld så de fick trycka upp mer vilket är ett bra tecken. Det landar väl runt 5 000-6 000 sålda böcker vilket är bra, säger han och fortsätter:

– Men författare skulle jag inte kalla mig. Vi får se vad som händer nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.