Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/24

Hysén hjälte när Blåvitt vann omstarten

IFK Göteborgs Tobias Hysén blev stor matchhjälte när Blåvitt, i den allsvenska omstarten, tog tre viktiga poäng borta mot Jönköping Södra. 0-2 slutade ödesmatchen.

Omstarten av Allsvenskan kunde knappast börja med en viktigare match för IFK Göteborg. Efter en vårsäsongen, som lämnat mycket att önska för de blåvita fansen, var det dags för nya tag. Detta på Stadsparksvallen där man under söndagen gästade Jönköping Södra, ett lag med lika dåligt facit som Blåvitt.

Att det var en ödesmatch syntes tydligt under inledningen då bägge lagen stod för en tämligen blek fotboll där det lilla sista inte riktigt fanns på plats. Gästande Göteborg stod dock för merparten av bollinnehavet, men lyckades sällan konvertera det till något farligt.

Istället var det hemmalaget som bjöd på det första farliga läget när lagkapten Tommy Thelin, i straffområdet, nöp till bollen och tvingade Dahlberg till en viktig räddning.

Diskerud gav Blåvitt ledningen

I minut 26 kom det första målet. Då var det gästerna som fick jubla efter att Bjärsmyr startat anfallet genom att lägga bollen mot Hysén som sedan hittade Diskerud som nöp bollen förbi U21-landslagsmålvakten Anton Cajtoft.

Logiskt ledningsmål som skulle hålla i sig resten av halvleken. J-södra hade stundtals svårt att komma upp i anfall och Blåvitt hade inte kylan som krävdes för att inlägg och lyftningar skulle få rätt adress.

Dahlberg räddade Blåvitt

Med ett mål i ryggen lyfte IFK Göteborg upp spelet rejält under inledningen av den andra halvleken. Men trots det skulle Pontus Dahlberg, i gästernas mål, få slita ordentligt.

Efter drygt tio minuter tappade Thomas Rogne markeringen helt, något som ledde till en sylvasst Jönköpingsanfall, signerat Kozica, där Dahlberg fick stå för tre svettiga räddningar inom loppet av några minuter.

Men istället för en kvittering kunde IFK Göteborg utöka ledningen. Inbytte Henrik Björdal bjöd på en riktigt läcker lyftning mot Hysén som lyckades vinna duellen med försvarande Fendrich, vilket gjorde honom helt fri mot målvakten. I det läget var det inget att orda om för anfallaren som säkert sköt in bollen i mål.

–  Det snackas mycket om att IFK ska satsa på yngre spelare. Då är det viktigt för oss gamla att visa var skåpet ska stå. Jag får en långboll och då är det jag och Fendrich som kämpar och då var det bara att sticka ut baken. Sen är det alltid mellan benen på målvakten som gäller, säger Tobias Hysén till C-More om sitt friläge i andra halvlek.

Efter 90 spelade minuter kunde IFK Göteborg åka hem till västkusten med tre minst sagt viktiga poäng, vilka man till stor del kan tillskriva sin målvakt Dahlberg som stod för flera avgörande räddningar.

–  Det här var en seger vi gärna ville ha. Vi har skruvat på en del grejer och det har funkat ganska bra i första halvlek. Det är spännande och inspirerande, säger Jörgen Lennartsson till C-More.

Det han syftade på var bland annat att laget tränat på återvinnander av bollar och bättrat på strukturen i uppspelsfasen. 

Om sin framtid i klubben berättar Tobias Hysén att han gärna vill veta vilken plan klubben har för sin framtid men att han kommer diskutera sin situation med familjen, om det skulle vara så att klubben vill ha kvar honom. Men han är inte på väg någon annanstans.

–  Oavsett om de är i allsvenskan eller superettan kommer jag om jag spelar, vara kvar i blåvitt, säger han till C-More

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.