Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hysén: "Fler måste ta ansvar"

IFK Göteborg vässar sommarformen mot Zalgiris Vilnius på tisdagen. Tobias Hysén menar att Sören Rieks måste få draghjälp om Blåvitts offensiv ska bli bättre än under våren. ​– Vi ska inte förlita oss så mycket på att en spelare ska sköta anfallsspelet, säger han.

 I ett väder som växlade snabbare än Jörgen Lennartsson kan säga "bra gubbar" tränade IFK Göteborg på Kamratgårdens klanderfria hybridgräsplan. Hela truppen var samlad när sista veckan inför den allsvenska omstarten inleddes. 

Trots en vår som präglats av motgångar både på och utanför planen var stämningen god. 

 – Från och till har det känts bra hela tiden. Det är bara det att vi inte fått till helheten i någon match. Det är Kalmar hemma som vi kommit närmast. Det är framförallt hemma vi måste omvända alla kryss till segrar om vi ska vara med och utmana om topp fyra som vi vill, säger Tobias Hysén. 

"Tränat på nya spelvägar"

Till fjärdeplatsen har Blåvitt sju poäng. En avsevärd förbättring krävs för att ge sig själva chansen att nå den.  

– Vi har tränat på att hitta lite nya spelvägar och försöka få in vissa positioner rättvända i vissa ytor på planen som ska göra det lättare att skapa målchanser, säger Tobias Hysén.

Sören Rieks är den som tankarna faller på när man pratar rättvänd i farliga ytor. Men Hysén menar att fler behöver bli mer delaktiga i det offensiva spelet. 

– Problemet har varit att vi kanske har försökt förlita oss lite för mycket på att han ska göra allting i första skedet. Vi ska inte bara leta efter honom och förlita oss på att han ska göra det. Det är upp till oss allihop att skapa målchanser. Vi har Albaek, Mix, Henrik eller Smedberg på högersidan och Emil som vi behöver få med mer i det offensiva spelet. Vi ska inte förlita oss så mycket på att en spelare ska sköta anfallsspelet, säger han. 

"Jättebra motstånd"

Zalgiris blir ett bra test att pröva det som tränats på. 2015 utmanade de litauiska mästarna Malmö FF över två matcher. I fjol var klubben nära att slå ut kazakiska Astana – som senare spelade Europa League-gruppspel. 

– Det är ett jättebra motstånd. Så det var ingenting att fundera på när vi fick frågan, säger Jörgen Lennartsson och fortsätter:

– Vi kommer byta lite folk och lufta lite folk. Kanske har vi en uppställning i första halvlek och byter ordentligt i andra halvlek.

De skadade Patrik Karlsson Lagemyr, som tror sig kunna träna för fullt efter månadsskiftet, och Benjamin Zalo åker med över Östersjön men spelar inget. Mads Albaek – som ryktas vara nära en flytt till Kaiserslautern – reser också med laget och ska spela.