Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hysén: "Europaspelet sög musten ur oss"

Kan drömmen om Europa rentav vara en mardröm? – Europaspelet sög musten ur oss. Ingen tvekan om det, säger Tobias Hysén.

Ännu en allsvensk säsong är över. IFK Göteborg slutade fyra och får därför bronsmedalj, eftersom det i fotboll mycket märkligt delas ut ett stort och ett litet silver (till tvåan och trean).

– Vi tog medalj men framförallt kan föreningen visa upp svarta siffror efter tre år på raken med röda siffror. Vi har krigat oss fram till det här, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson, och fortsätter:

– Vi har spelat 50 matcher i år. 42 tävlingsmatcher. Det har varit en extremt lång säsong. I Europaspelet var vi riktigt bra i sju av åtta matcher. Det äventyret kostade mycket. Vi var med i allsvenska guldstriden en bit in i augusti, sedan har vi fått fokusera på annat som att ta en medalj. I dag handlade det bara om att vrida ut de sista krafterna ur spelarna. Nu behöver vi alla en välförtjänt vila, sedan är det bara att ta nya tag.

Tobias Hysén har upplevt en märklig säsong. Han kom hem som en sorts frälsare och framförallt kulturbärare, som IFK Göteborgs motsvarighet till Frölundas Joel Lundqvist. Sedan fick han uppleva en sensommar och en höst där han ofta fick börja på bänken.

– Våren var bra. I Europaspelet gick det också bra för mig. Sedan fick jag en skada, tappade lite, och hamnade utanför laget. Samtidigt, har jag startat 14 matcher? Eller 15? Och gjort tio mål. Det tycker jag faktiskt är rätt bra, säger han.

Hur skulle du summera säsongen i stort?

– Jag tycker att vi ska ha godkänt. Inte bättre betyg än så, men inte sämre. Vi kom trots allt fyra och förlorade ingen hemmamatch som spelades klart. Vi hade massor av tuffa matcher i Europa och det är ju det man vill ha, det man utvecklas av. När vi var uppe i det tänkte man inte så mycket, man hann inte … det var bara att köra på med matcher var tredje dag. Sedan blev vi straffade för det, helt klart. Det sög musten ur oss och vi orkade inte, framförallt inte i vissa bortamatcher.

Var ni för dåliga på att rotera i laget när ni matchade som tätast?

– Nej, jag tycker inte det. Jag tycker att vi gjorde det – så gott det gick. Men det är såklart upp till tränarna att utvärdera det. Vi fick sota för Europaspelet i allsvenskan, men samtidigt lärde vi oss väldigt mycket av det inför framtiden.

Ses vi i korridorerna nästa år?

– Ja, absolut, jag ska fortsätta. Jag har kontrakt ett år till. Men nu vill jag bara ha en vecka och inte tänka någonting på fotboll. Det ska faktiskt bli skönt.