Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hysén: "Det här är årets viktigaste matcher"

För första gången på många år är IFK Göteborg två matcher från ett europeiskt gruppspel. - Vi kan bara konstatera att det här är en väldigt viktig match, säger Tobias Hysén.

På 90-talet var Europamatcher mot världslag vardagsmat för IFK Göteborg. Historiska segrar mot AC Milan, Manchester United och Barcelona skrev in namn som Stefan Rehn, Stefan Pettersson och Thomas Ravelli i klubbens historia för evigt. 

2016 kan klubben skriva ett nytt kapitel i boken med titeln Blåvita Europagruppspel genom tiderna. Ett hinder återstår. Karabach från Azerbajdzjan.  

- Eftersom vi är där vi är så är det klart att det här är årets viktigaste matcher som kommer nu, säger Tobias Hysén och fortsätter. 

- Det är första gången på länge som vi har en så avgörande match i Europa. Även om det är över två matcher så är det fortfarande avgörande matcher, vilket är väldigt roligt. Vi har alla förutsättningar för att göra en bra match. 

Följde du IFK:s europamatcher på 90-talet?
- Jag var och tittade med farfar mot många storlag. Barcelona, Manchester United och Milan hemma när vi vann. Det är många matcher som står ut. Det var ju omöjliga Milan som de slog. 

Kan få toppklubbar

Skulle IFK Göteborg besegra Karabach över två matcher kan det skapas nya liknande minnen för generationer framöver. 

- Skulle det bli så att vi löser den här uppgiften så har du åtminstone ett eller två lag som du kan blicka fram emot som verkligen ger en fotbollsfest. Men vi får ta ett steg i taget. Det är nog så svårt de här två matcherna. 

Laget som slutade trea i den azeriska ligan, Qäbälä, visade klassen på landets klubbfotboll i Europa Leagues tredje omgång. Klubben slog ut franska Lille och möter nu Maribor för att kvala in till gruppspelet. Förra säsongen tog Karabach 25 poäng mer än Qäbälä, vilket ger en fingervisning om hur bra Karabach är. 

- På den nivån är det. Man ska nog inte vara för glad utan att det blir två väldigt tuffa matcher. Vi måste göra två riktiga topprestationer för att gå vidare, säger Tobias Hysén. 

Hur hade det varit att ta sig till ett europeiskt gruppspel?

- Att kunna gå in i ett gruppspel i Europa hade varit fantastiskt. Det gäller inte bara för mig utan för alla som spelar och är med i föreningen. Det finns flera som har varit här längre än mig, Bjärsmyr (Mattias), Hjalle (Hjalmar Jonsson) och Adam (Johansson). Det hade varit fantastiskt för oss alla.