Hyllningen till Lagerbäck: Har förändrat allt

Hjortur Hjartarson är en av 20 isländska journalister på plats i Frankrike. – Vi kan inte nog hylla honom, säger Hjartarson.

ANNONS
|

Han är Lars Lagerbäck och förbundskapten för Island som på måndag möter England i Nice.

– Han har bokstavligt ändrat allt. Synen på landslaget, synen på isländsk fotboll. Över hela världen. Vi skulle vilja ha kvar honom i många år, men tyvärr har han bestämt sig för att sluta och lämna oss. Vi är väldigt ledsna över det, men säkra på att Heimir Hallgrimsson kan fortsätta den här resan.

Vad händer på Island om ni vinner hela EM?

– Alla kommer bli som tokiga. Det går inte att föreställa sig. Vi här i Frankrike är i en bubbla. Vi läser om atmosfären, men vi kan inte känna den. Det kommer bli ett stort party i tre, fyra dagar.

ANNONS

Hur stora är era chanser?

– Stora. Vi har mött tuffare lag i kvalet. Det engelska laget har inte imponerat under gruppspelet. Pressen är på dem, inte på oss. Om vi kan hålla nollan första 45 tror jag att publiken kan vändas emot dem. Då blir de nervösa.

Vilka har varit turneringens viktigaste spelare?

– Hela fyrbackslinjen. Ragnar (Sigurdson) och Kari (Arnason) har varit enastående. Och Hannes Halldorsson, vår målvakt, har varit lysande. Det är ett kompakt lag. Från Kolbeinn Sigthorsson och Jon Dadi Bödvardsson hela vägen ned till Hannes Halldorsson. Den mest överraskande prestationen har varit Jon Dadi Bödvardssons. Han har verkligen utvecklats i Kaiserslautern.

ANNONS