Patrik Wålemark med ett avslut i träningsmatchen mot Utsiktens BK.
Patrik Wålemark med ett avslut i träningsmatchen mot Utsiktens BK. Bild: MATHIAS BERGELD

Hyllningen till Häcken-yttern: "Få i Sverige som träffar så pass bra"

Ett mål mot Jönköpings Södra senast. Två nya mot Utsiktens BK under lördagen. Patrik Wålemark glänser i ett Häcken som öser.
– När han hamnar i det läget till höger på planen är det en, kanske två, i Sverige som träffar så pass bra som han gör, säger tränaren Andreas Alm.

ANNONS
|

6–1 mot superettan-laget Jönköpings Södra förra helgen. Vad skulle det då månne bliva när Häcken ställdes mot division 1-klubben Utsiktens BK under lördagen?

Det dubbla?

Nä, bara 5–2. Faktiskt.

Segern var dock säker. Och den grundlades snabbt.

Redan efter 56 sekunder fixade Alexander Söderlund en straff och 1–0. Anfallaren haltade efter smällen, men tog lugnt och fint hand om chansen från elva meter.

Målet var förövrigt Söderlunds första i Häcken-tröjan.

Lite mer än 20 minuter senare kom nästa straff – och mål.

Leo Bengtsson gick omkull. Daleho Irandust la beslag på bollen. Han var lika säker som Alexander Söderlund.

2–0.

ANNONS

Efter det handlade det mesta om Patrik Wålemark.

Yttern byttes in i paus och tryckte, på 14 minuter, in två vackra mål. Båda från högerkanten, båda med vänsterfoten.

– Som vanligt är han effektiv när han får skjuta utanför och i straffområdet. Han har gjort det sedan han kom, det såg likadant ut i träningsmatcherna i november. När han hamnar i det läget till höger på planen är det en, kanske två, i Sverige som träffar så pass bra som han gör, konstaterar tränaren Andreas Alm.

– Jag tycker Sam Lundholm i Sirius gör det bra också, men det är inte så många som spelar till höger i ett 4-3-3 som har foten inåt. Därför blir det så. Alexander Kačaniklić? Ja, kanske. Men han gör målen på ett lite annat sätt.

Är han till och med vassare än Paulinho när det kommer till just avslut?

Brasilianaren vräkte ju in mål för Häcken under många år. Inte minst från distans.

– Paulinho är klart sämre än Patrik – från höger. Och Patrik är klart sämre än Paulinho – från vänster.

Alm skrattar.

"En sakta stigande form"

Patrik Wålemark, han ler. Åt målen. Åt lovorden.

– Jag har inte riktigt koll på alla spelare i allsvenskan, men det är kul att han (Andreas Alm) tycker så!

ANNONS

– Och det är något jag har jobbat på i flera år. Jag har kört med Kjell Pettersson (individuell tränare i Qviding). Det har varit jätteviktigt för mig. Både skotteknik och även att våga utmana.

Wålemark har dock saker att utveckla för att slå sig in i Häcken-elvan på riktigt. Flåset inte minst.

– På 45 minuter är han bra. När det hade gått 35 minuter senast mot Jönköpings Södra kroknade han. Vissa spelare som har en grund kan förbättra sig med tio minuter på en vecka. För Patrik är det två minuter per vecka. Det är en sakta stigande form! Så länge det sker sakta och stabilt åt rätt håll är vi jätteglada. Hans effektivitet i fötterna är spännande för oss, säger Andreas Alm.

Wålemark själv:

– Alla är mer fysiska här än i division 2, bättre lungor. Det är något jag kan jobba på såklart.

Wålemarks båda mål betydde 3–1 och 4–1 till Häcken, Lucas Hedlund hade reducerat strax innan dem.

Efteråt fyllde Viktor Lundberg på med 5–1 och så avslutades allt med att Lucas Hedlund, tidigare i just Häcken, gjorde sitt andra mål för eftermiddagen.

5–2.

Över.

– Jag tror att vi hade en bit över tio målchanser och gjorde mål på knappa hälften. Det är lite som det har sett ut i de senaste matcherna. Vi skapar mycket! I dag bestämde vi att vi skulle pressa i överkant, gå bort oss nästan. Det är värt att träna på när man har extra tid på sig, sammanfattade Andreas Alm.

ANNONS

Nästa helg träningsspelar Häcken mot Helsingborgs IF.

Fakta: Så startade lagen

BK Häcken (4-2-3-1): Rasheed – Ekpolo, Toivio (Wålemark, 46'), Carlsson, Sverrisson – Faltsetas (Ousou, 72'), Berggren – Irandust, Maric (Lundberg, 46'), Bengtsson – Söderlund (Nilsson, 12') (Yasin, 72')

Utsiktens BK (3-5-2): Wibrån – Westermark, Dresevic, Gunnarsson – Öhman (Hedenquist, 56'), Jernarp (Sätherström, 46'), Smedberg-Dalence (Andersson, 65'), Eriksson (Klintberg, 62') – Zekovic, Hedlund

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS