Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/25

Hyllad landslagsstjärna blev hemlös missbrukare

Mats Magnusson var en av de mest hyllade svenskarna i europeisk fotboll, men efter karriären gick det utför. Nu berättar han om livet som uteliggare och missbrukare i en självbiografi.

Under måndagen fyllde Mats "Masse" Magnusson 54 år. I höst kommer en ny bok ut om fotbollsprofilens liv, som innehåller rejäla framgångar på fotbollsplanen men också rejäla motgångar utanför. Självbiografin är skriven tillsammans med författaren och medieprofilen Marcus Birro.

– När jag läser det Marcus skriver så är det som att höra mig själv tala, säger Magnusson till Expressen.

Bokens titel är "Masse – Helvetet tur och retur".
– Det är inte bara en bok om min fotbollskarriär, det här handlar om mitt liv i stort. Det räcker att läsa titeln så förstår man ju, säger den nyblivna 54-åringen.

En av Sveriges främsta

Under 1980-talet var Mats Magnusson en av Sveriges bästa fotbollsspelare och stod bland annat för ett uppmärksammat kvitteringsmål mot Västtyskland 1985. På 30 landskamper stod han för 12 mål.

I Benfica-tröjan blev han en anfallsikon med sina 84 mål på 121 matcher. Säsongen 1989/90 snuvades han på "Guldskon" av den bulgariske legendaren Hristo Stoijtkov. Magnussons 33 ligamål i Portugal räckte inte för priset som Europas främste målskytt.

Men efter den framgångsrika spelarkarriären blev Mats Magnussons liv helt annorlunda. Under en tid levde han som uteliggare, han hamnade i alkoholmissbruk och förlorade kontakten med sin familj.

"Ger hopp"

Författaren Marcus Birro tror att den kommande boken kommer att bidra med insikt och förståelse i fotbollsikonens olika perioder i livet.
​– Jag hoppas att folk förstår hur jäkla bra han var. Att folk får en ny syn på vilken fantastisk fotbollsspelare han var. Men också att den ger hopp till människor som råkat illa ut, att det går att vända den viktigaste matchen i sitt liv, säger Birro till Expressen.

I dag bor Mats Magnusson i Malmö tillsammans med sin son och fru, som han beskriver som den viktigaste anledningen till att hans liv vände till något positivt igen.

Under spelarkarriären representerade Mats Magnusson klubbarna Malmö FF, Servette, Benfica och Helsingborg, samt det svenska landslaget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.