Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Hur många transferfönster till heter Blåvitts sportchef Mats Gren?"

Häcken skall ta in sex poäng på Malmö FF och IFK Göteborg tappa lika många på Sirius. Det kommer såklart inte ske. För Mats Gren väntar ett avgörande skede.

Sett till spelprogram har Häcken allt i egna händer. De fick Europasmak mot Liepaja och Leipzig i somras och gör gärna om det 2019.

Med nio omgångar kvar att spela av 2018 är allsvenskan fortfarande möjligheternas serie. För Häcken innebär det förutom derby bland annat matcher mot huvudkonkurrenterna om den Europakvalificerande fjärdeplatsen hemma på Bravida arena.

Malmö FF 7 oktober.

IFK Norrköping 11 november.

Sport blir inte så mycket häftigare än så, i alla fall inte om man gillar BK Häcken.

Andreas Alms lag har fått upp flåset, fem segrar av sex möjliga och med allsvenskans bästa och formstarkaste spelare i sitt livs form.

Jag talar såklart om Paulinho, brassen som kan bli tungan på vågen och förutom sin offensiva betydelse nu får allt mer beröm för sitt defensiva slit.

LÄS MER: Trots smärtorna - Irandust ska spela derbyt

Det har alltid funnits där, men är ännu mer dedikerat och hänsynslöst nu.

Det ihop med Daleho Irandusts utveckling gör Häcken till en otäck motståndare för vilket lag som helst.

IFK Göteborg kommer bli varse detta på måndag, ett IFK Göteborg där bara Emil Salomonsson upplevde fjolårets nesa på Bravida arena, en match som på sätt och vis blev startskottet på det IFK vi ser nu.

LÄS MER: Derbyt som förändrade styrkeförhållandet

Hållit i yxan

Jag skulle inte kalla årets höstderby för en ödesmatch, men poängen måste in. Enligt statistiken behövs nio poäng till för att undvika kvalplatsen.

Det kan vara mentalt påfrestande för IFK-spelarna att se på avslutningen av säsongen på det viset, men samtidigt ger det en tydlighet. ”Följande krävs”. Punkt slut. Återstår ”bara” att göra jobbet.

Vad gäller Mats Grens insatser och status som sportchef för IFK Göteborg är sanningen att flera som lämnat Kamratgården har gjort det efter beslut där Gren på styrelsens uppdrag har hållit i yxan.

För det har han fått både beröm och kritik. Jag ska villigt erkänna att jag aldrig riktigt förstod vad Mikael Stahre saknade och egentligen inte heller varför Jörgen Lennartsson plockades bort.

Däremot anser jag inte att Stahre efter kicken i MLS skall avlösa Poya Asbaghi nu, som framförts på sociala medier. Det blir helt fel.

Precis som tränare och spelare ska sportchefer bedömas utifrån resultat; inte möjliga framtida, utan faktiska nutida.

Under Mats Gren som sportchef har IFK Göteborg haft en vikande kurva, där krav på topplatser av flera skäl bytts mot något annat, mer långsiktigt.

Det är såklart inte enbart Grens fel, men han har ett stort ansvar. Det ger honom och den verksamhet han basar över en del att bevisa.

LÄS MER: Vilken klubb är Göteborgs bästa allsvenska klubb?

Kasta in handduken

Och det duger inte heller längre att skylla föreningens ekonomiska situation på Grens företrädare.

Även om Mats Gren i Linus Peterssons intervju berättar att han inte har några planer på att kasta in handduken kvarstår frågan: Hur många transferfönster till heter IFK Göteborgs sportchef Mats Gren?

LÄS MER: "En dag frågade jag mig själv: Är det värt det?"

Plus

Även om publiksiffran ”bara” landar på 6 000 är det en speciell känsla att gå på utsålda idrottsevenemang. Ta söndagens Stockholmsderby som exempel.

Minus

Fotbollen bör ta efter ishockeyn och finna ett sätt att hylla tidigare hjältar. Om inte en tröja i taket, så åtminstone en offentlig plats att minnas de bästa. Förslag på namn och platser i Göteborg?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.