Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: EMMANUEL FOUDROT
Bild: EMMANUEL FOUDROT

Hotet mot Sverige: Fasta situationerna

Nederländerna har visat stor skicklighet i samband med offensiva fasta situationer. Sverige har stor respekt för motståndarens vapen.
– Vi behöver akta oss, säger Linda Sembrant.

Sverige brukar lyfta fram fasta situationer som ett vapen offensivt och något laget samtidigt är skickligt att försvara sig emot.

I semifinalen kommer defensiven definitivt att ställas på prov just i den typen av situationer.

Motståndaren Nederländerna har gång efter annan levererat farligheter – och mål – i samband med frisparkar och hörnor såhär långt i turneringen.

Blågult är införstådda med det nederländska vapnet och har stor respekt för Europamästarens färdigheter just i samband med det.

– Vi har kollat vad de gör och vad vi behöver akta oss för. De har väldigt bra servar, säger Linda Sembrant och berömmer mittfältaren Shenida Spitse, som oftast är den som levererar bollarna in i boxen.

"Där behöver vi var starka"

– Bollen kommer ofta dit hon vill, med bra fart och bra precision. Vi behöver hitta vår tajming och göra det väldigt bra och få till det spelet. Fasta är såklart en målchans. En hel del matcher avgörs på sådana situationer. Där behöver vi vara stora och starka och bestämma.

Hon fortsätter:

– Det gäller för oss att inte fastna eller somna en sekund utan vara på plats direkt för att vinna tid och spela klart bollen hela vägen. Det kommer en förstaboll, det kanske inte blir mål, då gäller det att vara med på nästa duell. Att spela klart hela situationen, det blir viktigt.

Elin Rubensson menar att mycket handlar om att inte gå in för aggressivt i duellerna och därmed ge Nederländerna chansen att få frisparkar i farliga lägen.

– Det är klart att man tänker på att man inte ska dra på sig onödiga frisparkar.

"Vi är också bra på fasta"

Samtidigt tror hon inte det finns någon risk att Sverige blir för försiktigt i närkampsspelet.

– Nej, det är såpass vanligt att lag har så bra frisparksskyttar, det har även vi i Sverige. Vi är också bra på fasta situationer, de tänker nog samma om oss, så det är inget ovanligt.

Och Linda Sembrant, som nickade in en frispark slagen av Elin Rubensson mot Thailand, hoppas att Sverige, offensivt, ska kunna visa ännu mer när det kommer till fasta situationer.

– Senast (mot Tyskland) hade vi några där det skapades lite oro och en stor målchans, så där vi hoppas kunna såra dem (Nederländerna).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.