Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hoten och nycklarna – så slår vi Belgien

Här är nycklarna för en seger mot Belgien i kväll i ödesmatchen – och hoten vi måste se upp med. Genomgången är gjord av GP:s EM-bevakare Fredrik Janlind och Mattias Balkander.

Nycklar
Defensiven måste sitta

Belgien älskar att anfalla och gör det ofta och bra. Här kommer det krävas ett hundraprocentigt fokus och rörelse under hela matchen. De belgiska stjärnorna vandrar över stora ytor, deras offensiva spelare har nästan fria roller rätt igenom och fuskar i defensiven. Där finns det möjligheter för Sverige när de vinner boll tidigt. Andreas Granqvist och framförallt Andreas Isaksson måste leda sina styrkor och det med bravur för att det ska räcka till tre poäng.

Andreas Isaksson
Ja, den 34-årige målvakten står inför vad som kan vara hans sista landskamp. Han måste göra en av sina bästa landskamper om det ska räcka till seger och avancemang. För skott, det kommer han att få på sig. I Belgien kryllar det av distansskyttar med Kevin De Bruyne i spetsen.

Zlatan Ibrahimovic
Den svenska superstjärnan har gjort en ganska blek figur såhär långt under EM. Fansen, medspelarna, media, alla förutom Erik Hamrén verkar kräva mer av Zlatan. Tror inte att Zlatan själv är särskilt nöjd med sina insatser. Mot Belgien kommer han att få ytor då belgarna gillar sitt man-man-försvar och vem vill egentligen markera Zlatan och ha det som uppgift?

Albin Ekdal
Förutom att han tröttnade i slutet mot Italien och blev utbytt så märktes inte nattklubbsskadan av för Ekdal. Ett välkommet besked för Erik Hamrén då Ekdal var bäst på plan mot Italien. Mittfältaren sprang, vann dueller, styrde det svenska anfallsspelet och framförallt. Han tog offensiva löpningar både med och utan boll. Överglänste Kim Källström och är helt given mot Belgien.

Fasta situationer
Det svenska landslaget är det längsta landslaget i hela EM. Något som laget borde kunna utnyttja då det finns bra frisparks och hörnfötter i form av Källström och Larsson, samt bra huvudspelare med Granqvist, Johansson och Zlatan. Även här kör Belgien på sitt man-man-försvar. Något som Sverige borde kunna utnyttja. Dags att ta fram hörnvarianten från playoff-mötet med Danmark?

Offensiv rörelse
Den kanske största besvikelsen i det svenska anfallsspelet, förutom att laget har noll skott på mål, är rörelsen. Alldeles för många spelare är stillastående och verkar inte vilja ha bollen. Här måste det bli stor förbättring om det ska bli seger mot Belgien. Dags att börja löpa nu!

Hot
Omställningsspelet

Även om Belgien kommer att ha störst bollinnehav i matchen så är det just omställningarna, eller ja kontringarna som är lagets bästa del. Det kryllar av fart och spelarna som gillar att driva boll i högt tempo. Vansinnespassningar på egen planhalva eller bolltapp när laget är på väg framåt, då kommer de belgiska spelarna att hugga som kobror.

Individuell skicklighet
Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Dries Mertens, Yannik Carrasco, Divock Origi ... Det är nästan så man blir lite mörkrädd när man ser de här spelarnas tekniska färdigheter. Här gäller det att INTE hamna i lägen en-mot-en i försvarsläge för de svenska spelarna.

Romelu Lukaku
Den belgiske jätten är i kanonform efter en fin säsong i Everton. Given som anfallare i Belgien. Gillar att driva bollen mot mål med fart, ganska mycket svagare felvänd. Har en vänsterslägga som få andra. Tvinga honom att använda högerfoten.

Bolltryggheten
Spelare som Moussa Dembele, Radja Nainggolan, Axel Witsel, ja hela det belgiska laget egentligen älskar att ha bollen. Blir aldrig stressade och vill spela sig ur de flesta situationer och lyckas allt som oftast. Något Sverige måste lyckas stänga ner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.