Hoppet lever för Sverige – seger i måstematchen

Sverige behövde vinn över Kroatien för att ha en chans att hänga kvar i Nations Leagues A-division. Och Sverige vann – tack vare Dejan Kulusevskis första landslagsmål.

ANNONS
|

Det var vinna eller försvinna för Sverige mot Kroatien på Friends arena.

Dejan Kulusevski inledde målskyttet med sitt första mål i den svenska landslagströjan. Talangen sög in bollen från Mikael Lustig, tryckte sig förbi Mateo Kovacic och satte en bredsida i Livakovics högre hörn.

Bortsett från några få kroatiska attacker, den farligaste var Ivan Perisics distansskott som Robin Olsen tippade till hörna, förde Sverige matchen.

Ville mest, kunde mest. Snabbt, rörligt spel med kombinationer och positionsbyten gav farligheter. Defensivt fanns disciplinen, medvetenheten och en aggressivitet som konstant störde de bollskickliga kroaterna.

Kulusevskis mål förde då upp Sverige på tredje plats i gruppen, förbi Kroatien som var piskat att våga mera, gå framåt. Det öppnade för kontringar.

ANNONS

Mittbackens målsuccé

På tilläggstid kom hörnan som Sebastian Larsson slog med sedvanlig kraft och precision – och som möttes lika perfekt med pannan av Marcus Danielson.

Livakovic var chanslös på den hårda, välriktade nicken i samma hörn som Kulusevski också hittade.

– Att få göra 2-0 precis innan paus var viktigt för oss, säger Marcus Danielson till C more om sitt mål.

Albin Ekdal är uppe i 55 landskamper, men väntar fortfarande på att få fira sitt för landslagasmål. Mycket bättre läge än det han serverades av Kulusevski efter 63 minuter får han inte.

När Ekdal bara hade att placera in 3–0 fick han bakvikt och bommade målet grovt.

Ett kostsamt misstag.

Kroatiens viktiga reducering kom med sju minuter kvar, när Perisics nick gick in via Danielsons axel, och kroaterna tog tillbaka tredjeplatsen. Det slutade 2-1.

– Tyvärr kunde vi inte hålla nollan hela vägen ut. 2-0 hade ju varit bättre än 2-1 men vi gör en väldigt bra match och det känns som Kroatien knappt skapa någonting, säger Danielson.

Tuffa förutsättningar

Hoppet för Sverige att stanna i Nations Leagues A-division lever men reduceringsmålet gör förutsättningarna inför sista omgången, där Sverige möter Frankrike, tuffare.

– Det var viktigt att vinna och det var skönt för min och lagets del att jag kunde hjälpa laget att göra mål så vi vann. Vi vann matchen, det var det som var det viktiga och vi kunde inte få mer än tre poäng, säger Dejan Kulusevski till C more.

ANNONS

Inför sista omgången ligger Sverige och Kroatien på samma poäng och lika i inbördes möten men Kroatien har bättre målskillnad vilket innebär att Sverige måste ta fler poäng än Kroatien, alternativt hämta in målskillnaden, i sista omgången för att undvika sistaplatsen i gruppen och nedflyttning till B-divisionen.

– Nu ska vi möta Frankrike och göra det bästa av situationen, säger Kulusevski.

i toppen av gruppen är det redan avgjort – Frankrike vann över Portugal och är klar gruppsegrare.

– Det viktigaste var att vinna så får vi börja jobba med Frankrikematchen imorgon, säger assisterande förbundskapten Peter Wettergren som i Janne Anderssons frånvaro ledde laget från sidlinjen.

LÄS MER:Frankrike slog Portugal – vinner gruppen

Förutsättningarna inför sista omgången:

Sverige och Kroatien har lika många poäng (3), är lika i inbördes möten (3–3 efter 1–2 och 2–1) och har samma målskillnad (sex minusmål).

Inför den sista omgången håller Kroatien tredjeplatsen enbart i kraft av fler gjorda mål (sju mot Sveriges tre).

Sverige tar tredjeplatsen och är kvar i A-divisionen vid:

+ Fler tagna poäng än Kroatien.

+ Bättre målskillnad vid lika poäng.

I sista omgången på tisdag möter Sverige Frankrike på Stade de France i Paris. Kroatien möter Portugal på hemmaplan.

Så startade Sverige:

Olsen – Lustig, Lindelöf, Danielson, Bengtsson – Larsson, Olsson, Ekdal, Forsberg – Kulusevski, Berg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS