Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AIK:s Henok Goitom pratar med IFK Göteborgs David Boo Wiklander Bild: CARL SANDIN
AIK:s Henok Goitom pratar med IFK Göteborgs David Boo Wiklander Bild: CARL SANDIN

Hoppas skrämma bort Stockholmsspöket

Det verkar finnas ett blåvitt Stockholmsspöke. Lyckas IFK Göteborg skrämma bort det under måndagen?

Kring Djurgården pratades det länge om ett derbyspöke. Det levde i 19 matcher och närmare sju år.

Kring IFK Göteborg kan man prata om ett Stockholmsspöke. Det har inte levt lika länge, men börjar nog bli aningen irriterande ändå.

Fakta är nämligen att Blåvitt inte har vunnit en allsvensk match i Stockholm sedan den 26 oktober 2015.

Gustav Engvall sänkte AIK, på Friends Arena, med två mål då.

– Jag tänker inte på det så mycket. Det är nästa match som gäller, säger Tobias Hysén.

LÄS MER: Söder missar mötet med Hammarby

Han är en av spelarna som har upplevt flera av de tunga bortamatcherna mot AIK, Djurgården och Hammarby. David Boo Wiklander är en annan.

– Det är väl dags att vända alla trender för tillfället! Vi gör vår sämsta säsong på x-antal år. Det är bara säga att det är dags att vinna där då.

Med andra ord: Skrämma bort Stockholmsspöket.

– Det känns som att vi bryter både positiva och negativa trender i år, så varför inte ...

– Samtidigt vet vi att det spelas bra fotboll i Stockholm och nu när Hammarby och Djurgården har tagit några extra kliv är det riktigt duktiga lag där.

LÄS MER: Han skulle bli den nye Robin Söder

"Det är ett tyngre Hammarby"

Den här säsongen har IFK Göteborg bara varit uppe i Stockholm vid ett enda tillfälle. De mötte AIK då och föll med 2–0.

Exakt samma siffror blev det när lagen drabbade samman på Gamla Ullevi i torsdags.

– En svår match. De var bra, vi var ganska uddlösa framåt. Det blev mycket spel framför deras lag. De är nästan överlägsna i Sverige på att försvara sig. Det är klart att det var svårt. Vi hotade dem inte tillräckligt. Vi gjorde inte tillräckligt med offensiva utfall mot dem för att de skulle behöva jobba. Det var en match där vi fick bevisat att vi är en bit ifrån dem just nu. Man kan aldrig acceptera det, men det är bara att konstatera det och gå vidare. Någonstans får vi försöka ha det som en morot för att bli bättre, säger Tobias Hysén.

Under måndagen reser IFK Göteborg på nytt norrut. Hammarby väntar på Tele2 Arena. Ett lag som har haft problem med målskyttet i de senaste matcherna och därmed tappat mark i toppstriden.

I den förra omgången blev det 0–1 mot Elfsborg.

– Jag tycker att de spelade ut Elfsborg i den matchen och förlorade mycket på grund av att Djurdjic (Nikola) inte var med. Det var ingen som kunde skörda de fina målchanserna. Nu är Djurdjic tillbaka och Hamad (Jiloan) kommer förmodligen starta så det är ett tyngre Hammarby vi får möta nu, säger IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.

Vad säger du om att ni har haft det tufft mot Stockholmslagen på senare tid?

– Det beror framförallt på att de är väldigt bra. Det är lag som tillhör den absolut toppen. Sedan tycker jag att vi kunde ha vunnit senast mot Hammarby.

LÄS MER: Allt är inte mörker för IFK Göteborg 2018

"De här matcherna man vill spela"

Det blev 1–2 på Gamla Ullevi då. Kanske får Blåvitt revansch nu?

– Det som talar för oss är väl att trender kan brytas! Också att det kändes som att vi var på gång ett par minuter i förra matchen. Får vi göra ett mål när vi är i en bra period tror jag att vi hittar tillbaka till att skrälla mot de här lagen också, om man ska prata ett sådant språk. Du måste utnyttja dina bra perioder, speciellt om det går lite tyngre. Och sedan försöka göra motståndarna så dåliga som möjligt när du har en dålig period. Just nu har vi inte varit tillräckligt bra för att få in bollen när vi har haft våra bra perioder. Det har straffat oss ganska hårt. Sedan har vi släppt in mål när vi har haft dippar, säger David Boo Wiklander.

IFK Göteborg kliver in till mötet med ett tufft tabelläge i ryggen. Avståndet ner till Brommapojkarna på kvalplats är bara fyra poäng. Trots det ser David Boo Wiklander med glädje fram emot matchen.

– Om man lyfter på huvudet är det de här matcherna man vill spela. De har allt att spela för, precis som vi. Det ska bli en otroligt rolig match. Sedan är det klart, har man varit med där de ligger och jagar är det betydligt roligare, men den här typen av matcher är sådana som man brinner lite extra för. Mycket folk, mycket engagemang.

Fakta: IFK Göteborgs allsvenska matcher i huvudstaden

2018:

0–2 - AIK

2017:

1–2 - AIK

1–2 - Hammarby

0–1 - Djurgården

2016:

3–3 - AIK

0–2 - Hammarby

1–3 - Djurgården

2015:

2–1 - AIK

1–0 - Hammarby

2–2 - Djurgården

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.