Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

"Hon försöker indikera att jag inte är svensk"

Marija Banusic fick aldrig chansen i EM och kritiserades inför mästerskapet av assisterande förbundskaptenen Lilie Persson för att inte tänka på laget i första hand. Nu slår Linköpingsspelaren tillbaka. – Det verkar som att hon försökte främmandegöra mig, att hon understryker att jag inte har en svensk bakgrund, säger Banusic till DN.

Linköpings anfallsstjärna har under säsongen visat storform och öst in mål i damallsvenskan. Och när förbundskapten Peter Gerhardsson tog ut sin första landslagstrupp var målmaskinen given. Så var det inte under Pia Sundhages tid som huvudansvarig i Blågult. Till sommarens EM-slutspel ställdes Banusic åt sidan för när truppen togs ut. 

Och i somras så ställde Sundhages assisterande förbundskaptenen Lilie Persson sig kritisk mot Banusic, som hade valt att tacka nej till en landslagssamling på grund av att hon var tänkt att användas som yttermittfältaren, något Banusic inte accepterade. 

– När man är med i ett svenskt landslag måste man kunna spela på flera positioner och underordna sig laget. Det köpte inte Marija, sa Persson då till damfotboll.com.

"Hon försöker främmandegöra mig"

Men i en intervju med Dagens Nyheter menar Banusic att hon tror det finns andra skäl till att hon inte fick plats i sommarens mästerskapstrupp. Och även om hon medger att hon tackade nej på grund av att hon inte ville spela yttermittfältare, då hon säger sig inte kunna bidra där, tycker hon att Perssons utspel är märkligt. 

– Jag har fått väldigt mycket frågor från kompisar om vad hon menade. ”Varför sa hon "svenskt' landslag och inte bara 'landslag"?” Då svarade jag ”det verkar som att hon enbart ser mig som en person med utländsk bakgrund”. Det är tröttsamt att hon försöker indikera att jag på något sätt inte är svensk och att jag inte kan spela för svenska landslaget, för att jag inte kan ”underordna mig” – vilket är helt inkorrekt. Jag tycker att det säger mer om Lilie än vad det gör om mig.

LÄS OCKSÅ: Persson slår tillbaka: "Direkt felaktigt"

– Jag förstår inte vad hon menar med det uttalandet, men det verkar som att hon försöker främmandegöra mig, att hon understryker att jag inte har en svensk bakgrund. Jag har alltid spelat för Sverige. Inget annat landslag.