Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

"Hon är en förebild och större idol än många av oss spelare"

Pia Sundhage lämnar det svenska landslaget efter fem år efter förlusten mot Holland. Då hyllas hon rejält av sina spelare. – Det känns lite som att hon är en ikon, och en förebild och större idol än många av oss spelare, säger Caroline Seger.

Pia Sundhage har blivit minst sagt folkkär efter succéerna som spelarna och även som ledare. Det var hon som ledde landslaget till ett OS-silver förra sommaren i Rio och som nu lämnar landslaget efter fem år som förbundskapten.
Redan i våras meddelade hon att hon skulle lämna efter mästerskapet och Peter Gerhardsson utsågs till ny tränare.
Efter förlusten mot Holland i kvartsfinalen med 2–0 är det över för Sundhage som förbundskapten. Då hyllas hon rejält av spelare, ledare och flera legendarer.
– Jag tänker framför allt på hennes entusiasm. Mycket har handlat om Pia som person och hon bjuder på sig själv för att det inte ska bli stelt. Det är viktigt för gruppen, annars kan det låsa sig. Hon har jobbat med att få till ett snabbare passningsspel och göra Sverige bättre offensivt. Hon har vågat ta in nya spelare, och det ska hon ha plus för, säger Lena Videkull, anfallare i EM-guldlaget 1984 som även Sundhage var stor del i.

Videkull får medhåll av Avette Börjesson som var lagkapten när Sverige tog EM-guldet 1984.
– Hon har varit en frontfigur. Allt har gått med glans i princip. Hon bjuder på sig själv och har gjort väldigt mycket för damfotbollen. Alla känner väl till henne i världen i dag.
– Resultaten talar för sig självt. Det gick inte riktigt som man tänkt sig i VM 2015 men det blev medalj på hemmaplan (2013) och på OS förra året tog de silver.

Spana in fler hyllningar av Sundhage från spelarna i landslaget i bildspelet ovan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.