Högmos uträkning – så ska Häcken dyrka upp KÍ Klaksvík

Mållöst på Färöarna.
Inför returen i Champions League-kvalet har Per-Mathias Högmo räknat ut att spelytan är betydligt större på Bravida Arena jämfört med Djúpumýrar-stadion.
740 kvadratmeter större – eller 14 normalstora tvårummare i Göteborg.
– Vi får mer utrymme för vår snabbhet och våra kombinationer, hoppas Högmo.

ANNONS
|

I kväll avgörs det om BK Häcken eller KÍ Klaksvík får möjligheten kvala vidare mot både Champions League och Europa League (och samtidigt säkrar en plats till Europa Conference Leagues gruppspel senare i höst).

Hundratals miljoner kronor i potten alltså.

Det är inte de enda siffror mötet handlar om.

Första matchen slutade 0–0, men spelades på en fotbollsplan (Djúpumýrar) som enligt Per-Mathias Högmo endast var 64 meter bred och 100 meter lång.

Bravida Arena? Där är planen 68 meter bred och 105 meter lång, enligt Högmo.

– Det blir 740 kvadratmeters skillnad, säger norrmannen som är säker på sin något ovanliga uträkning.

ANNONS

För att sätta det i relation har GP räknat ut att 740 kvadratmeter motsvarar ungefär 14 normalstora tvårummare i Göteborg. Snittet på tvåor är nämligen 54 kvadratmeter här i stan.

Hur ska ni utnyttja skillnaden, Per-Mathias?

– Till att spela Häckenfotboll. Vi får mer utrymme för att använda vår snabbhet och kombinationer i passningsspelet. Vi har jobbat mycket med löpningarna in bakom och vårt kantspel. Men också på fasta situationer och den defensiva balansen. På en snabb plan, som vi har här hemma, har vi stabiliserat oss på en hög nivå med många mål, mycket chanser och en fantastisk hemmapublik som växer tillsammans med laget, säger Per-Mathias Högmo.

KÍ Klaksvík får inte lika mycket betalt för att ligga lågt om utrymmet är större?

– De extra meterna i kombination med en blötare plan gör att det blir en annan typ av fotbollsmatch. Samtidigt är KÍ Klaksvík duktiga på att försvara sig och i sina omställningar. De har en del bra fotbollsspelare, tycker Högmo.

Hållit nollan i tre raka matcher

Den färöiska lilla skrällklubben – vars svenske målvakt Jonathan Johansson, 32, ännu inte släppt in mål i årets CL-kval – slog ut ungerska mästarklubben Ferencváros i första CL-kvalomgången (0–0 hemma, 3–0 borta).

ANNONS

Exakt hur BK Häckens startelva ser ut vill tränaren inte avslöja, men under det sista träningspasset formerades en tremannakedja med Amor Layouni till höger, Filip Trpcevski centralt och Ibrahim Sadiq till vänster. När det senare nöttes fasta situationer var Trpcevski ersatt av Ola Kamara.

Så frågan är vem som startar i den centrala anfallsrollen i den ack så viktiga CL-kvalmatchen?

– Det är två val vi har. Jag tycker att Filip utvecklas. Och Ola är nära sitt första mål. De skapar chanser båda två. Filip gjorde två mål senast, men det var hårfin offside. Han fick en liten känning, därför tog vi av honom från träningen, säger Per-Mathias Högmo.

På mittfältet väntas Tobias Sana köra vidare mellan Samuel Gustafson och Mikkel Rygaard, som i segermatchen mot IF Elfsborg – där Sana gjorde mål.

– Vi får se. Han är tillbaka efter en lång skada. Han har redan gjort avtryck både på kanten och nu som ”åtta” (på mitten). Han gjorde ett mycket bra mål mot Elfsborg: först med i förspelet, sedan i avslutet. Tobias tar nya kliv för varje dag. Väldigt spelbegåvad. Bra fotbollsspelare kan oftast användas på flera olika positioner, säger Per-Mathias Högmo.

Tobias Sana om sin nygamla mittfältsroll:

ANNONS

– Jag har gjort det förut.Jag spelade där i Blåvitt när jag kom hem. Jag trivs. Det är underbart att vara tillbaka framför allt. Jag tar varje minut jag kan få efter en lång skadefrånvaro. Jag är inte riktigt hundraprocentig ännu, utan är fortfarande lite stel.

Ni får en större och lite blötare plan mot KÍ Klaksvík nu?

– Det var en speciell match där borta. Ett hårt, stabilt lag om man ser till deras kompakthet. Det var en ganska liten plan, men jag tror att det kommer se ut ungefär som första matchen. Vi ska försöka skapa fler och större chanser och vinna på vår hemmaborg, säger Tobias Sana.

Inte tränat extra på straffar

Matchen kan gå till straffar, men enligt Per-Mathias Högmo har BK häcken inte förberett något speciellt inför det.

– Vi tränar alltid på straffar, en del står kvar, men inget specifikt nu, nej. Vi hoppas att vi avgör.

Har du fem straffskyttar i huvudet?

– Vi har många straffskyttar.

Vilka?

– Det tar vi inte nu. Nu har vi fokus på matchstart, och det som ska göras i matchen, säger Per-Mathias Högmo.

Preliminär startelva BK Häcken

4-3-3: Peter Abrahamsson – Valgeir Lunddahl, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund – Samuel Gustafson, Tobias Sana, Mikkel Rygaard – Amor Layouni, Filip Trpcevski, Ibrahim Sadiq.

Läget i laget: Ali Youssef och Romeo Amane är tillbaka i truppen. Simon Gustafson fortsatt skadad. Franklin Tebo har varit krasslig men finns med i truppen.

LÄS MER:Häckens glädjebesked – ”artisten” är tillbaka

LÄS MER:Amor Layouni testades i ny roll i Häcken: ”Positiv till allt”

LÄS MER:Storklubbskänsla i alla aspekter av seriefinalen

ANNONS