Hjärnskakningarna sätter stopp: "Det var för jävligt"

Öis mittfältare Andreas Berndtsson är bara 21 år men kan redan tvingas lägga av med fotbollen. Efter att ha fått ett tiotal hjärnskakningar på fotbollsplanen har han nu tagit en paus. – Jag vet inte hur jag har lyckats med detta. Jag har väl bara haft otur, antar jag, säger han.

ANNONS
|

Han har spelat i Öis sedan 12 års ålder och inför förra säsongen flyttades han äntligen upp i A-laget. Men redan på försäsongen åkte han på en hjärnskakning – och ett par månader senare kom en till.

– Det var nästan den läskigaste, för jag fick bara en boll i ansiktet, men ändå tuppade jag av och efteråt kom jag inte ihåg vad som hänt, säger Andreas Berndtsson.

Problemen började när han gick på mellanstadiet och spelade fotboll på rasten. Efter en kollision ådrog han sig en lättare hjärnskakning och skolsköterskan förmanade honom att ta det lugnt och vila.

– Men man var ju fotbollstokig så jag körde bara på. Och samma vecka fick jag en till.

ANNONS

Den andra gången blev konsekvenserna värre och Andreas fick läggas in på sjukhus.

– Det var för jävligt. Jag kommer ihåg att jag låg i samma rum som en som bara skrek och jag hade jätteont i huvudet. De gjorde ett test på mig och gav mig en isglass. Då spydde jag, och det skulle man tydligen inte göra. Så jag fick ligga kvar.

Det Andreas inte visste då var att hjärnskakningar skulle bli en återkommande del av hans liv. Han har försökt hålla räkningen och tror att han drabbats av mellan nio och elva hjärnskakningar, vilket innebär i snitt en per säsong. Frågan är hur det är möjligt.

"Kommer inte ihåg alla gånger"

– Jag vet inte hur jag har lyckats, jag har väl bara haft otur antar jag. Men det har alltid varit på fotbollsplanen, ihopskallningar, armbågar, bollar... jag kommer inte ihåg alla gånger. Men eftersom jag fått så många hjärnskakningar tidigare så får jag dem väldigt lätt nu.

Det flesta av hjärnskakningarna har varit lindriga, men just mängden gör att han tillsammans med Öis läkare nu bestämt sig för att ta en paus från fotbollen. Det närmaste halvåret ska han ägna åt eftertanke och möjligen en ny plan för framtiden.

– Om jag får en till så kan det gå väldigt illa. Det de sagt till mig är att symptomen man har efter en hjärnskakning kan bli permanenta. Det är en udda skada, för det syns ju inte att man har ont, så man känner sig extremt mesig. Men det är jättejobbigt.

ANNONS

Så vad tänker du om framtiden?

– Ja, jag vet inte. Jag har gått i Öis hela vägen och förra året var mitt första riktiga år i A-laget. Jag har verkligen satsat på fotbollen och alla vet vad den betyder för mig. Nu försöker jag jobba lite och ta det lugnt. Jag får tänka efter ett tag, och om det sedan blir fotboll eller något annat vet jag inte. Men just nu mår jag bra.

ANNONS