Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alexander Farnerud. Bild: LUDVIG THUNMAN
Alexander Farnerud. Bild: LUDVIG THUNMAN

Hjältens osannolika resa: "Fantastiskt att IFK sa att de trodde på mig"

Först var han inte säker på att han skulle kunna fortsätta spela fotboll. Sedan var han inte säker på om någon ville ha honom.
Under torsdagen sköt Alexander Farnerud, 36, en cuptitel till IFK Göteborg.
– Det är fantastiskt att få vara med om det här i min ålder, säger han.

Det var inte ens säkert att han skulle kunna spela finalen. Alexander Farnerud hade varit borta ett tag på grund av skada. Men när matchtruppen släpptes fanns han med. Och när allt skulle avgöras var han där.

Patrik Karlsson Lagemyr spelade in, Alexander Farnerud avslutade direkt. 2–1 i förlängningen. IFK Göteborg hade besegrade Malmö FF och bärgat klubbens första cuptitel sedan 2015.

– Jag litade på att "Paka" skulle klara sig igenom situationen så jag höll mig framför mål. Han lyckades få in den och jag stod egentligen bara och väntade på den, säger Farnerud.

När förstod du att du skulle kunna spela finalen?

– Vi har strävat efter det och i början av veckan kunde man se att det såg bra ut.

Vad betyder segern för IFK Göteborg?

– Jag är säker på att den betyder oerhört mycket. Jag är medveten om att alla fans är oerhört glada nu.

Alexander Farneruds väg fram till finalen och hjälterollen har varit lång – och bökig. Mycket mer än den där senaste skadan som stört.

– Från det att jag fick min skada i Häcken och inte visste om jag kunde spela fotboll igen. Sedan var jag i Helsingborg där jag inte fick nytt kontrakt. Att IFK Göteborg ringde upp och sa att de trodde på mig, att jag fortfarande kan och orkar ... Det är en fantastiskt go känsla. Jag tvekade inte när de ringde och nu står jag här med ett cupguld. Fantastiskt!

Alexander Farnerud har svårt att hitta orden.

– Det är fantastiskt ... Jag kan bara tänka tillbaka på att jag höll igång på egen hand och väntade på att något skulle hända. Den ovissheten kan vara väldigt stressande, men jag hade en tro på att något skulle komma.

Hur orolig var du ändå över att ingen skulle höra av sig?

– Det är klart att med min skadehistorik och ålder ... Sedan vet jag själv att jag har kvaliteten och orkar med det allsvenska tempot. Att de hörde av sig till slut var en överraskning och att de ville se mig som forward ... Jag är oerhört glad över att det blev som det blev.

Alexander Farnerud hyllas också av tränaren Poya Asbaghi:

– Det är en spelare som sedan den dagen han kom till IFK Göteborg har anammat Blåvitt. Det känns som att han är Blåvitt sedan barnsben. Han känns Blåvitt! Att han fick kliva fram och ha bärande roll nu unnar jag honom.

Farnerud igen:

– Jag har kommit in jättebra från första början. Alla välkomnade mig och jag har trivts sedan första steget jag satte på Kamratgården. Det är ett fantastiskt gäng vi har.

– Att sedan kunna stå här som 36-åring, vinna cupguld och göra mål ...

Han ler.

Hur firar ni?

– Vi firar med glada miner. Vi tar in varje sekund just nu!

– Vi har kämpat för detta och tagit oss igenom svåra matcher. Att slå Malmö i en final känns oerhört skönt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.