Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hjälten: "Hade jag missat den hade jag lagt av"

Göteborgs Pauline Hammarlund klev fram och avgjorde på hemmaplan – men det krävdes ett antal chanser innan bollen ville in. – Hade jag missat den hade jag nog lagt av, säger hon om målet.

Familjen var på plats i Hammarlund-tröjor när GFC-spelaren fick chansen från start mot Slovakien.
– Jag bor ju här nu och pojkvännen också. Han och hans kompisar var här, och mamma och pappa hade åkt ner från Stockholm. Så jag hade min egen lilla fanclub, säger matchhjälten.
Sverige behövde bara en poäng för att bli klart för EM-slutspel, men tack vare Hammarlunds avgörande 2–1-mål är vinstsviten i EM-kvalet vid liv efter sju matcher.

Sverige, som visade upp ett offensivt spel från start, hade Hammarlund och Olivia Schough på topp med Kosovare Asllani i en släpande forwardsroll strax bakom.
– Jag tycker att det funkade bra för att vara första gången. Det var lite nytt, men vi ligger nära varandra och hittar varandra bra.

Och Blågult skapade en mängd chanser. I den första halvleken gav Emilia Appelquist hemmalaget ledningen med en nick – men sedan tog det stopp i målproduktionen. En som brände flera chanser var Hammarlund.
– Några är att det är någon millimeter som fattas, bollen rullar snabbt i gräset. Sedan har jag några skottlägen som jag tycker att jag borde sätta, men det var inte den dagen idag, säger Hammarlund.

Till sist blev det, trots allt, hennes dag. Efter en hörna hamnade bollen framför fötterna på Hammarlund, som enkelt kunde stöta in segermålet, 2–1. Innan dess hade Slovakien kvitterat på hörna.
– Klart att jag var lättad, speciellt eftersom vi tog ledningen. Det var inget svårt mål, men desto skönare att sätta. Hade jag missat den hade jag nog lagt av, säger Hammarlund och skrattar.

Det var efter skador på Lotta Schelin och Stina Blackstenius som GFC-spelaren fick chansen från start i går. I OS var hon reserv – och plockades in i laget först i slutet av turneringen sedan Fridolina Rolfö skadat sig. Nu hoppas hon på mer speltid.
– Det är inget snack om att det är mördande konkurrens, framför allt på forwardspositionerna. Man får se till att ta varje chans man får och göra sitt bästa på träningar och matcher. 

Skönt att få spela från start i dag?
– Jag var framför allt väldigt spelsugen efter att ha fått sitta på läktaren i nästan ett helt OS. Det var mycket spring i bena så det var skönt att få 80 minuter.
EM avgörs i Holland nästa år. En kvalmatch återstår, mot Danmark, men den blir ur svensk synvinkel betydelselös efter gårdagens seger.