Historiskt Fifa-beslut – damklubbar får ersättning för VM-spelare

Under fredagen tog Fifa ett historiskt beslut. VM 2019 blir första gången klubbar som har spelare i mästerskapet får ekonomisk ersättning.
– Det är ett steg i rätt riktning, säger Göteborg FC:s sportchef Lasse Svensson.

ANNONS
|

VM i Frankrike nästa sommar, som Sverige kvalificerat sig till, blir historiskt.

Fifa kommer för första gången ge klubbarna ekonomisk ersättning (78 miljoner kronor) när de har spelare i VM, det beslutet tog under fredagen.

Ett beslut som välkomnas av Göteborg FC, som har tre spelare i landslagstruppen som togs ut i veckan.

– Det är ett steg i rätt riktning, säger klubbens sportchef Lasse Svensson.

Enligt Lasse Svenssons uträkningar innebär det omkring 130 000 kronor till klubben per spelare de skickar till VM.

LÄS MER:Tre GFC:are i årets sista landslagstrupp

Fifa kommer också att för första gången bidra med pengar till VM-lagens förberedelsekostnader (105 miljoner kronor).

ANNONS

Dubblade prispengar

Dessutom fördubblas prispengarna i dam-VM, från 135 miljoner kronor till 270 miljoner kronor.

"Ersättningen är viktig för klubbarnas och spelarnas utveckling, så vi är glada att beslutet fattades om ersättning – någonting som är helt nytt för fotbollen. Det är extra viktigt då vi med besvikelse kan konstatera att de ekonomiska skillnaderna mellan herr- och damfotbollen inte minskar utan ökar", säger Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll Dam, i ett pressmeddelande.

Gapet ökar

Precis som Grälls konstaterar är utvecklingen inte enbart positiv. Trots att prispengarna ökar blir skillnaderna mellan damer och herrar allt större: gapet i prispengar mellan dam-VM och herr-VM ökar från 3,06 miljarder kronor till 3,3 miljarder kronor.

– Fifa måste förstå att de går emot sina egna stadgar där det står om jämställdhet och diskriminering, säger Sveriges landslagskapten Caroline Seger till TT.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS