Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets första match väntar – men Mats Gren får det inte lätt med laguttagningen. Bild: DANIEL STILLER
Årets första match väntar – men Mats Gren får det inte lätt med laguttagningen. Bild: DANIEL STILLER

Historisk match för BK Häcken dam mot Linköping

Historisk premiär – men bara en renodlad försvarare med i truppen. BK Häcken har redan en tunn trupp, och ett antal skador under försäsongen har inte gjort saken bättre.
– Vi är ganska tunna från början och så har vi lite skador, så det finns inte jättemycket att välja på, säger tränare Mats Gren.
Matchen sänds på gp.se med start 15:50.

Häckens historiska första match skulle egentligen ha spelats i onsdags mot Jitex BK. Men en alldeles för tunn trupp satte stopp och mötet fick ställas in.

Istället kommer den första avsparken i gulsvart att ske på lördag när laget gästas av Linköpings FC.

LÄS MER: Häckens historiska möte med Jitex inställt

Men problemen kvarstår.

– Vi är ganska tunna från början och så har vi lite skador, så det finns inte jättemycket att välja på, säger tränare Mats Gren.

Skador och speltapp under vintern gör att Häcken tvingas ställa upp med en trupp som endast har renodlad försvarare, 17-åriga Elma Junttila Nelhage som vanligtvis tillhör F19-laget.

– Filippa(Curmark) spelade lite där under den första delen av förra säsongen. Men jag räknar henne mer som en mittfältare. Egentligen är det bara Elma som är försvarare på pappret.

LÄS MER: Häcken intresserat av Lotta Schelin som ny sportchef

Bekant Häckennamn med i truppen

Som förstärkningar har flera namn från juniorlaget kallats in som stöd. Förutom ovan nämnda Elma Junttila så ingår även Johanna Svedberg, Molly Johansson, Nellie Nygren och Alice Söndergaard i matchtruppen.

Emilia Bengtsson, till vardags i Lidköpings FK, är också med via det samarbete som Häcken har med Elitettan-klubben.

– Det blir en chans för flera av de yngre att visa vad de går för, säger Mats Gren.

Det kanske mest noterbara av namnen – Alice Söndergaard, vars efternamn lär vara bekant för Häckensupportrar.

LÄS MER: Första bollkontakten för Beata Kollmats – på över tio månader

Pappa Joakim gjorde nämligen över 300 matcher för klubben under sina åtta säsonger på Hisingen, och mamma Sabine satt som ordförande i Häcken mellan 2007 och 2009.

Med i truppen finns också nyförvärvet från cypriotiska Apollon Limassol, Milica Mijatovic, som har chansen att debutera.

Truppen mot Linköping

Loes Geurts(mv), Jennifer Falk(mv), Elma Junttila Nelhage, Filippa Curmark, Johanna Rytting Kaneryd, Filippa Angeldahl, Anna Csiki, Evelyn Ijeh, Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund, Milica Mijatovic, Johanna Svedberg, Molly Johansson, Alice Söndergaard, Nellie Nygren, Emilia Bengtsson

Ovana positioner för flera spelare

Utan att bjuda på några detaljer så berättar Mats Gren att arbetet med spelarrekrytering är igång sedan förra veckan.

– Vi tappade många i vintras och allt har stått still sedan dess. Det är framförallt defensiva spelare som vi vill ha in. Där måste vi få in ett par stycken för att komma upp i samma nivå som förra året.

LÄS MER: Serbisk landslagsanfallare klar för BK Häcken

Luckorna i defensiven innebär att några spelare kommer att behöva finna sig i ovana positioner under

– Eftersom det blir såhär så blir det självklart inte som man önskat och tänkt från början. Men det betyder inte heller att vi gör något annorlunda.

Han fortsätter med att prata om vad han vill se i premiären.

– Vi ska fortsätta bygga på vårt spel och försöka vara både lugna och trygga med bollen. I anfallen vill vi få fart på bollen, framförallt genom mycket rörelse i spelet och genom att hota i djupet.

Är djupledsspelet något ni försökt utveckla?

– Det är definitivt något som vi tittat på under försäsongen. Det ska vi försöka få igång så att vi får större variation i anfallsspelet.

LÄS MER: GP sände Häckendamernas historiska träning

"Skönt att komma igång”

Spelare har lämnat, föreningen har lagts ner. Skador bekymrar och matcher skjuts upp.

Det nya BK Häcken har stått i fokus under en längre period, men inte alltid på grund av det som händer innanför de kritade linjerna.

Nu få de äntligen sina första 90 minuter, även om förutsättningar är långt ifrån optimala.

– Det ska bli skönt att komma igång. Vissa kommer få spela i lite annorlunda positioner så det blir inte riktigt det testet som man vill ha. Samtidigt är det ändå bra för oss att möta att lag som vi tror kommer vara med och slåss i toppen, säger Mats Gren.

GP sänder mötet mellan BK Häcken FF och Linköpings FC från Bravida Arena med avspark 16:00. Sändningen börjar 15.50. Kommentator är Alexander Olausson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.