Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Elin Nilsen i träning med Häcken. Bild: DANIEL STILLER

Hinner Elin Nielsen leda Häcken till damallsvenskan?

Elin Nilsen, 32, har lirat damallsvensk fotboll med både Vittsjö GIK och Kristianstads DFF.
Hinner hon dit även med Häcken innan kroppen säger ifrån?

Klockan 17.00 i tisdags körde Häckens herrar igång försäsongen 2020 på allvar. En och en halv timme senare var det damernas tur.

Även de har en spännande säsong framför sig. Efter kval- och reglementskaos väntar spel i division 2.

– Det känns motiverande att vara i gång. Jag har längtat hela vintern. Jag brukar inte göra det utan mer känna: "Vad skönt att vara ledig", men nu har jag verkligen längtat, säger Elin Nilsen.

LÄS MER: Jublar efter beskedet – kvalkaoset är över

32-åringen är lagets mest meriterade nyförvärv. Bakom sig har hon flera säsonger i damallsvenskan, både med Kristianstads DFF och Vittsjö GIK. Dessutom har det även blivit en finsk ligatitel med Åland United.

Den senaste klubbadressen är dock Orust FC i division 1.

– Jag behövde hitta lite mer balans i vardagen så då gick jag dit efter att ha spelat en säsong med Kungsbacka i Elitettan. Det var bra i Orust, men lite jobbigt att pendla. Jag letade efter ett lag närmare och Häcken kändes bra!

Du saknar inte damallsvenskan?

– Jo, det gör jag. Men när jag tänker på hur mycket tid man lägger ner och hur mycket grejer man får säga nej till hela tiden så tycker jag inte att det är värt det. Sedan följer jag damallsvenskan slavisk, min sambos syster är lagkapten i Kristianstad.

Häckens damlag joggar igång säsongen 2020. Bild: DANIEL STILLER

Vad har du för förväntningar på säsongen som kommer?

– Jag är nyfiken på att se vart vi kan ta det. Det känns som att det har kommit in bra spelare och att vi har fått en bra trupp från grunden. Jag vet inte riktigt vad som är rimligt att sikta på, men jag vill alltid uppåt.

Det kanske blir damallsvenskan med Häcken vad det lider?

– Det vet man aldrig. Om man hinner bli pensionär innan dess eller om det händer inom en snar framtid ...

Tre säsonger är minsta möjliga tidsåtgång. Division 2, division 1 och Elitettan måste passeras.

Men 2023 skulle Häcken alltså kunna tillhöra damallsvenskan. Elin Nilsen fyller 36 det året.

– Då kanske jag fortfarande har något att ge! Zlatan (Ibrahimović) är ju ändå 38 och gör det bra så ... Jag har sex år kvar till det nu!

Häckens damer spelar sin första träningsmatch 2020 mot Torslanda IK den 16 februari.

Fakta: Häcken Dam

Spelartruppen:

Annie Augustsson, Nathalie Falk, Jenny Altås, Josefin Hansson, Hanna Sandgren, Felicia Sköld (ny), Joline Öst, Felicia F. Moberg, Julia Ylönen Gustavsson (ny), Ebba Dahlqvist, Matilda Öst, Caroline Ohlsson (ny), Ida Lindberg, Hanna Moilanen, Anna Fallgren, Rebecka Hagman, Rebecca Elf, Elin Nilsen (ny), Brendan Henrysson, Malin Hörnberg, Karin From (ny), Hanna Ahl, Nora Belkham (tillhör junior- och A-lagstruppen), Lovisa Odh

Ledarstab:

Erika Faith (huvudtränare), Linus Westberg (assisterande matchanalys och individuell träning), Sofia Altås, (assisterande fotbollsfys), Smilla Stojanovska Wik (assisterande statistik), Staffan Bredin (assisterande målvaktsträning)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.