Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hilmersson: "Vi fick vad vi blivit lovade"

Sverige bjöd på den utlovade offensiven, charmade publiken, borde gjort fler mål och nu är frågan:  Vågar Sundhage spela så här nästa gång ett världslag står på andra sidan? Det tror jag inte. Det hoppas jag inte.

Den svenska förbundskaptenen talade ju inför matchen – än en gång – om att hon gjort en "tvärvändning” att hon tänkt om och ville testa nytt och åter prioritera offensiven. Precis så blev det också, och visst var det härligt att se alla de väggspel, instick och finurliga vägar som Sverige hittade genom det slovakiska försvaret. Allra roligast var det att se Kosovare Asllani utgöra den spelskickliga spindeln i nätet och länka samman mittfältet med försvaret, precis som Sundhage pratat om att hon ska göra.

Borde blivit fler mål

Vi fick, helt enkelt, precis vad vi blivit lovade inför matchen och det enda man kan klaga på är att Sverige inte gjorde fler mål och att det med en knapp halvtimme kvar av matchen fortfarande stod oavgjort mot ett så svagt motstånd som Slovakien.
Men innan vi far iväg i hyllningstirader bör vi ha just det i åtanke: Slovakien är ett lag som bjuder på ytor, som har stora brister i närkampsspelet och som är långt från världstoppen i fotboll. Frågan framöver blir därmed hur Sverige ska kunna kombinera detta underfundiga anfallsspel med det supersolida, supertråkiga försvarsspel som man briljerade med i OS. Går det ens?

Utgå från defensiven

Jag tror inte det. Inte fullt ut. Jag tror att Blågult på sin väg fram emot nästa års EM-slutspel kommer att fortsätta försöka utveckla offensiven, att spinna vidare på kvällens lovande trådar, men att när det väl gäller – alltså när det verkligen gäller – kommer att behöva göra ännu en sundhagsk tvärvändning. 
Faktum är att jag hoppas det. För oavsett om det är damer eller herrar vi tittar på, så måste ett svenskt landslag prioritera och utgå från det defensiva arbetet om man vill gå riktigt långt i turneringarna. Om man vill vinna medaljer.

Risken med såna här matcher är att spelarna påminns om hur kul det faktiskt kan vara att spela gladfotboll med kortpassningar, och att man därmed glömmer hur viktigt det där andra är.

Kommer krävas nya tvärvändningar


Fast då är det ju faktiskt bara för Pia Sundhage att påminna om hur kul det var att gå till OS-final. Och vill man spela såna matcher igen – ja då kommer det att krävas nya tvärvändningar.

I övrigt: Kul att planens ende GFC-spelare Pauline Hammarlund fick avgöra matchen, och det var nog viktigt för henne också. Hon löpte mycket och bra i matchen, men var fram till 2-1-målet något oskarp i avsluten.

Till sist: Att se ett svenskt landslag springa ärevarv inför drygt 11 00 åskådare är en syn man aldrig kan tröttna på. Publiken gjorde verkligen sitt i går – bra jobbat!