Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Hilmersson: Ta med Lewicki och Guidetti

14.00 på tisdagen presenterar förbundskapten Erik Hamrén EM-kvaltruppen, Ge Oscar Lewicki och John Guidetti var sin biljett till Ryssland, skriver GP:s krönikör Eric Hilmersson.

Som 16-åringar lämnade de Sverige för att bli ungdomsproffs i var sin storklubb. Sex år senare blev de europeiska mästare. I dag ser jag gärna att Erik Hamrén ger John Guidetti och Oscar Lewicki var sin biljett till Ryssland.

Det är alltid väldigt lockande att ropa på generationsväxling och förnyelse när det gäller landslaget. Det gäller både supportrar och oss journalister; vi är nyfikna på hur talangerna står sig på den högsta av nivåer och vi längtar nästan alltid efter nya namn att bedöma/intervjua/heja fram, beroende på vilken roll vi har. Erik Hamrén har dock en annan roll. Han är anställd av Svenska Fotbollförbundet för att lotsa landslaget till mästerskap, inget annat. Och han är på väldigt god väg att göra just det. Med fyra matcher kvar att spela är Sverige ännu obesegrat och har fyra skenbart betryggande poäng ner till Ryssland på tredje plats i gruppen.

Jag skriver skenbart, för en förlust i Moskva nästa lördag och avståndet är plötsligt bara en poäng. Och efter det väntar Österrike – gruppens bästa lag – för Sverige, medan Ryssland åker till minilandet Liechtenstein. Vad jag säger är att det kan vända snabbt och att jag har väldigt stor förståelse för om Erik Hamrén inte är på humör för varken chansningar eller generationsväxlingar. Inte nu.

Samtidigt går det inte att blunda för det U21-landslaget gjorde i somras. De gick hela vägen. De gick hela vägen. Det starka kollektivet och det tydliga ledarskapet utgjorde grunden, men vi såg också individuella insatser som stack ut. Oscar Lewicki var, totalt sett, Sveriges bäste spelare och har i Malmö FF:s Champions league-kval visat att det inte var någon tillfällighet.

Och så John Guidetti då, som höll på att avgöra EM-finalen med en spektakulär halvvolley, men som framför allt visade vilken sanslös pådrivare, optimist, krigare och inspiratör han är. Guidetti gjorde sin första landskamp redan 2012, den andra kom först hösten 2014. I dag spelar han, som ende svensk, i världens bästa liga (om man går efter Uefas rankning) och förtjänar en tredje chans i landslaget.

Lewicki och Guidetti. Vid en första anblick två väldigt olika typer av människor. Den ene en kaxig spexare och målspottare, den andre en lågmäld, brytsäker familjefar (ni får gissa vem som är vem i den beskrivningen) – men det finns likheter också. Drivet. Träningsviljan. Hungern efter framgång.

Båda stack utomlands som 16-åringar och sökte sig till Bayern München (Lewicki) respektive Manchester City (Guidetti). Inte för att det var ”ett kul äventyr” utanför att de var över-tygade om att det skulle utveckla dem mest. Det är en ovittnat tuff miljö som inte alla pallar.

Lewicki och Guidetti pallade. Och i somras visade de exakt hur långt man kan komma om man helt enkelt vägrar att ge upp.

Det är klart att de ska med till Moskva.