Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hermansson: "Det har varit en helt underbar period i Göteborg"

IFK Göteborgs bidrag till fotbolls-EM, isländske mittbacken Hjörtur Hermannsson, följde dramat från bänken. Nu hyllar han de tillresta fansen. – De var 3 000 mot 30 000 engelsmän, som inte hördes. Vi ägde planen, vi ägde arenan, säger Hermannsson.

Mittbacken togs i vintras in på ett korttidslån från PSV Eindhoven, dels för att täcka upp ett tufft blåvitt skadeläge, men också för att han ville ha speltid i ett seniorlag. Det fick han hos IFK Göteborg, trots en jobbig skada – och vips var med i Lars Lagerbäcks EM-trupp. 
– När vi pratade under träningslägret i Dubai hade jag som mål att bli uttagen, men som jag sade då och flera gånger därefter, var det inget jag räknade med. Jag ville bara visa mitt allra bästa, ta mig in i den här gruppen. Och vilken resa det har varit! 
– Jag fick en skada med usel tajming, men kom tillbaka i exakt rätt tid, spelade några bra matcher. Och här är jag. Världens lyckligaste människa!

Försök förklara hur spelare från Island, där många spelar i allsvenskan och danska ligan och bara ett fåtal är i större klubbar, kan göra vad ni gjorde mot ett stjärngäng från Premier League?
– För mig är det vad fotboll handlar om. Det spelar ingen roll vilka de är och varifrån de kommer. I slutändan är det bara elva spelare.
– Nu ser vi resultatet. Det är så vackert. Det finns inga knep eller vetenskap bakom det. Det är bara något som händer när du går ut på planen.
– Vi har inte så många Premier League-stjärnor som de andra lagen, men det spelar ingen roll.

På presskonferensen sade Lars eller om det var Heimur att spelarna var fantastiska, men publiken otrolig. Håller du med?
– Absolut. Island har alltid varit … supportrarna gav oss … de är absolut ”bonkers” på läktaren. Jag tror att de var 3 000 här i kväll av 35 000, och 30 000 engelsmän, men vi hörde inget av dem. Vi ägde planen, vi ägde arenan. Det är otroligt och jag ser fram emot att se vad vi kan åstadkomma i Paris. 

Vad säger du om matchen?
– Ett rättvist resultat. Allt det de gav och vad England visade så är det ett rättvist resultat. Vi gav dem inte många chanser. Överhuvudtaget. Det var bara straffen i första halvlek du kan se som en chans.
– Vi försvarade oss briljant, vi spelade som ett lag. Du kan inte beskriva känslorna, även om vissa av oss inte deltog en enda sekund.

Berätta om pulsen!

– Hjärtat bultade hela dagen. Varenda sekund av matchen var den uppe i 180, eller något sådant. Jag bara väntade på slutsignalen. För att vara helt ärlig, jag kände inte samma sak som när vi besegrade Österrike. Då försvarade vi oss för våra liv de sista minuterna. Jag kände aldrig att det var någon fara nu. 

Och nu hoppas vi på en final?
– Vi hoppas få stanna i Frankrike så länge som möjligt. Så kanske ses vi igen 10 juli i Paris.

Om du kort skall förklara vad våren i Göteborg har betytt för dig?
– Som fotbollsspelare har det varit obetalbart. Det har satt mig på fotbollskartan. Men även som person har det varit en helt underbar period i Göteborg. Jag har inget annat än positiva saker att säga om det. Att få erfarenheten att spela i allsvenskan framför de bästa fansen i ligan är bara briljant, absolut briljant.

Har du spelat din sista match för IFK Göteborg?
– Det är något jag får titta på sedan, nu fokuserar jag bara på den här turneringen. För stunden, det jag har sagt i media är att de vill behålla mig, men det blir tufft.

Kontraktet löper till 17 juli?
– Jag är inte helt säker. Det är någon gång i juli, men allt går att avtala. Förhoppningsvis får jag komma tillbaka till Göteborg och säga hejdå till fansen. Det har varit en bra tid. Förhoppningsvis kan vi fortsätta att göra något vackert. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.