Henry mest ojust i VM

ANNONS
|

Den franske anfallaren som allmänt anses vara en "ren" spelare har dragit på sig 17 frisparkar, flera frisparkar än de tuffaste försvararna.

Det går att utläsa av den omfattande statistiken som Fifa för under turneringen.

Han toppar den inte alldeles smickrande ligan före Australiens Mark Viduka, 16, och de båda tyska anfallarna Miroslav Klose och Lukas Podolski som tillsammans med Ecuadors Luis Valencia har 15.

Nu säger naturligtvis inte detta något om hur allvarliga situationerna varit. Att det är anfallare som ligger i toppen är kanske inte så konstigt, en knuff i en nickduell, en knuff när en försvarare försöker "täcka ut" bollen över kortlinjen bedöms i denna statistik lika allvarligt som en kapning.

ANNONS

Italiens toppforward Luca Toni har dock bara dragit på sig nio frisparkar.

Å andra sidan är Toni till den spelare som fått flest, 23. Lika många som Portugals Cristiano Ronaldo och Figo.

Vissa skulle naturligtvis genast säga portugisernas många frisparkar beror på filmningar. Men det råder ingen tvekan om att de tagits hårt i turneringen. Fifa för också statistik på hur många tacklingar de olika spelarna åkt på, justa som ojusta.

Den som fått stå ut med överlägset flest är just de båda portugiserna. Figo 42 stycken. Cristiano Ronaldo 36. Trean i den "ligan" är Klose med 28 följd av Deco, Portugal, och Podolski, båda med 26.

När det gäller vilka som delar ut tacklingar så är statistiken mer väntad. Ukrainas Tymoshuk toppar med 32, före Vieira och Italiens Gattuso med 31.

ANNONS