Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild Bild: Johan Nilsson/TT
Arkivbild Bild: Johan Nilsson/TT

Henrik Larsson om rasismen som bestämde hans efternamn

Black Lives matter-rörelsen har skapat en våg av protester och rasism runt om i världen uppmärksammas på nytt.
I en intervju med Uefa talar en av Sveriges största, Henrik Larsson, 48, ut om rasismen som påverkade hans uppväxt och varför han inte fick sin fars efternamn.

– Det var ett sätt att skydda mig, säger Henrik Larsson.

Uefa har sedan länge drivit kampanjen ”Say No To Racism” för att stävja rasism inom europeisk fotboll.

För att uppmärksamma rasismen inom fotbollen och i samhället har de nu intervjuat en av Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna, Henrik Larsson.

I intervjun berättar Henrik Larsson om hur det rasistiska klimatet i Sverige under hans barndom påverkat hans liv och sina upplevelser kring hatet.

– Att hata människor för att de är svarta. Jag förstår det inte, jag kommer aldrig förstå det. När du är bra på något tenderar människor att glömma bort din hudfärg.

”En Skam”

Henrik Larssons far, Francisco Rocha, kommer från ön Boavista på Kap Verde, den lilla önationen utanför Västafrikas kust. Hans mor, Eva är född i Sverige.

Istället för att sedvanligt ärva sin fars efternamn föll valet på mamma Evas för att underlätta uppväxten.

– Min far är från är från Cap Verde. Istället för att ta min fars namn bestämde de att jag skulle ta min mors namn. Det var ett sätt att skydda mig, vilket är fel, men så såg klimatet ut förr i tiden. Det är en skam att de behövde resonera på det viset och vad det skulle betyda för mig att ha ett utländskt namn eller ett svenskt namn.

Henrik Larsson avslutar intervjun med sin egen syn på hur man ska få bukt med rasismen.

– Vi behöver utbilda vår barn, först och främst. För det börjar där. Det börjar med du som förälder.Sedan får vi aldrig glömma bort de här olika kampanjerna vi har just nu, om vi ska ha någon chans att komma till bukt med de här enorma problemen vi har i världen och förhoppningsvis slutligen utrota dem. Det onda kommer aldrig att vinna mot det goda

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.