Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Larsson. Bild: LUDVIG THUNMAN
Henrik Larsson. Bild: LUDVIG THUNMAN

Henrik Larsson om broderns död: "Känt skuld"

Fotbollsikonen Henrik Larsson förlorade sin bror som avled av missbruk. I podcasten "Nemo möter en vän" berättar "Henke" om känslorna som följde tragedin.
– Man har känt skuld och ånger. Men jag har gjort vad jag kunnat, säger Henrik Larsson.

Henrik Larsson är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna med en karriär i bland annat Barcelona och Celtic. Efter spelarkarriären klev skåningen in i tränarrollen och där har det gått lite knackigare. Han sade bland annat upp sig från jobbet som huvudtränare för Helsingsborgs IF under sommaren efter att han fått ta emot verbala påhopp. "Henke" tränade också HIF när klubben åkte ur allsvenskan år 2016.

Men det var 2009 som Henrik Larsson åkte på sin allra största förlust. Hans bror hade länge kämpat mot missbruk, men till slut gav kroppen upp.

I intervju-podcasten "Nemo möter en vän" berättar fotbollsikonen om broderns bortgång.

– Jag tänker på honom flera gånger i veckan. När jag hör en låt, ser någonting eller kanske bara tittar ut på gräsmatten framför vårt hus där vi spelade fotboll en midsommar. Jag tänker på honom när jag åker förbi kyrkogården där han ligger begravd. Först nu de sista åren är jag okej med det, att han är där han är. Jag kan ha ett leende när jag tänker på honom nu, det kunde jag inte innan. Frågar du mina föräldrar så lider de fortfarande av det. De mår fortsatt väldigt dåligt över det, säger Henrik Larsson i podden.

"Skuld och ånger"

"Henke" berättar också att han försökte hjälpa sin bror att komma ur sitt svåra missbruk. Inte minst genom att hjälpa honom ekonomiskt. Men utgången blev ändå värsta tänkbara.

– Man har känt skuld och ånger. Men jag har gjort vad jag kunnat. Jag har betalat skulder och jag har betalt nya grejer till lägenheten. I slutändan är det individen själv som måste besluta sig för att lägga av. Det är som min svärmor säger: du kan få en häst till vattnet men du kan inte få den att börja dricka säger "Henke" och fortsätter:

– Du kan pusha dem och få med dem hela vägen. Men de måste ta beslutet själva. Men det är hur svårt som helst. Det kan inte vara lätt att bara bestämma sig att ta sig ur, säger Larsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.