Hemvändarna gör succé - nu möts de

I dag drabbar två av allsvenskans mest sevärda hemvändare samman på Bravida arena. Rasmus Elm och Alexander Farnerud har lyft sina lag – och visat vad internationell rutin betyder. – De är mer öppna för olika sätt att spela, säger Peter Gerhardsson.

ANNONS
|

Häckentränaren fick sin trupp förstärkt med både Rasmus Lindgren och Alexander Farnerud i somras. Två fullblodsproffs som beslöt sig för att flytta hem till Sverige efter många år i utlandet. Båda blev på kort tid centralfigurer i Häcken.

– De har ju en enorm erfarenhet och vet hur det ser ut i Europa, vilket ofta skiljer sig väldigt mycket från här i Sverige. Som tränare är det otroligt intressant att få in såna spelare, som inte är så traditionsbundna som svenskar kan vara. De har haft så många olika tränare och är mer "open minded" för olika sätt att spela, säger Peter Gerhardsson.

ANNONS

Frågan är dock om inte allsvenskans allra bästa hemvändare – och möjligen allra bäste spelare – återfinns i motståndarlaget. Rasmus Elm, som varit plågad av både skador och sjukdomar i åratal, verkar vara på väg till gammal god form igen och har lyft sitt Kalmar.

– Jag hade honom i laget när jag var förbundskapten för P88-landslaget under två år. Redan då hade han en enorm speluppfattning och kunde egentligen spela var som helst på planen. Jag hade honom som mittback i en match mot Tyskland, och det tror jag är en position som kan fungera för honom även i framtiden, säger Gerhardsson

Är speluppfattningen hans mest utmärkande drag?

– Ja, definitivt. Han har ju bra teknik och bra tillslag också, men det är framför allt speluppfattningen. Han ser ut att ha så mycket mer tid än alla andra.

Tillsammans med Ismael utgör Elm ett fruktat innermittfält som bland annat spelade skjortan av IFK Göteborgs dito för ett par veckor sedan. Då stod det 3–0 i halvtid och Rasmus Elm var bäst på planen.

– Ja, jag såg den matchen. De har ett av seriens bästa innermittfält så det gäller såklart att försöka få stopp på dem.

ANNONS

Hur får man det?

– Det handlar om att skära av passningsvägar och se till så att de inte får så mycket bollar. Vi har lite idéer där. Men sedan så måste vi tänka på vårt eget spel också. Jag tror det här kan bli en kul match att kolla på, säger Gerhardsson.

Matchen blir hans näst sista som hemmatränare på Bravida. En annan som lämnar efter säsongen är trotjänaren René Makondele. Kongolesen har spelat för BK Häcken sedan 2010, men söker sig nu vidare i jakt på mer speltid.

ANNONS