Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK Norrköpings Christoffer Nyman (t h) jublar med lagkamrater sitt 2-1 mål mot Kalmar i årets allsvenska premiär.  Bild: PETER HOLGERSSON
IFK Norrköpings Christoffer Nyman (t h) jublar med lagkamrater sitt 2-1 mål mot Kalmar i årets allsvenska premiär. Bild: PETER HOLGERSSON

Hemligheten bakom Norrköpings ryck: ”Något jag fick ärva”

IFK Norrköping har tagit allsvenskan 2020 med storm. Härnäst väntar IFK Göteborg. Vad är förklaringen till lagets fina start?
– Vi mådde väldigt bra av att den allsvenska starten flyttades så att vi kunde träna ikapp, säger tränaren Jens Gustafsson.

2-1 mot Kalmar FF, 4-1 mot AIK, 3-0 mot Djurgården, 4-2 mot Östersund och 1-1 mot Elfsborg har givit östgötarna ett tabellmässigt fyrapoängsförsprång inför omgång sex – och redan är snacket om ett nytt SM-guld, i så fall klubbens 14:e, igång.

– Vi har precis börjat spela, vi är glada för att vi får spela. Sedan jobbar vi med att bli så bra som möjligt, säger Jens Gustafsson.

LÄS MER: Så tippar GP-sporten årets allsvenska

– Med det här laget ska vi vara i toppen. Om allt stämmer och vi inte får några stora skadeproblem ska vi kriga där uppe. Vilken position är svårt att säga, säger anfallaren Christoffer ”Totte” Nyman, som toppar den allsvenska skytteligan med fyra mål på fem matcher.

Han är en av tre spelare, alla med IFK Norrköping som klubbadress, som har nominerats till utmärkelsen juni månads spelare. De övriga är Simon Thern och Sead Haksabanovic. ”Totte” öser beröm över sina lagkamrater.

Tar hand om varandra

– Vi har flera spelare som har stuckit fram, som Simon Thern och Rasmus Lauritsen. Alla har gjort det extremt bra. Sead Haksabanovic är en fantastisk fotbollsspelare och människa. Om man inte har sett det redan är han en enorm tillgång för oss. Det är en väldig tur att han vill vara hos oss, säger Christoffer Nyman.

LÄS MER: IFK Norrköping köper loss stjärnan från Premier League

Både anfallaren Christoffer Nyman och tränaren Jens Gustafsson lyfter fram klubbens klimat som en framgångsfaktor.

– Kulturen vi har är att gruppen ska fungera bra och att vi ska ta hand om varandra. Den kulturen satt sig i Norrköping, säger Nyman och fortsätter:

– Alla yngre och nya som kommer in får tålamod och trygghet att utvecklas och prestera. Det ser man på de nya. De vågar ta för sig och har en ödmjuk och driven inställning.

IFK Norrköpings tränare Jens Gustafsson har fått en bra start på årets allsvenska. Bild: PETER HOLGERSSON
IFK Norrköpings tränare Jens Gustafsson har fått en bra start på årets allsvenska. Bild: PETER HOLGERSSON

Jens Gustafsson fyller i angående den kultur som råder i klubben.

– Det var något jag fick ärva och som vi jobbar med hela tiden för att det ska efterlevas. Vi har haft stor framgång med det under åren som har varit. Med tanke på alla de skiftningar vi haft i truppen de senaste fyra åren är det ett måste att ta hand om de nya spelare som kommer in.

Lyckades vända – två gånger

Nedbrutet i vardagen innefattar det hur spelare och ledare är mot varandra.

– Det handlar om vi vad vi gör varje dag – och vad vi absolut inte gör varje dag. Hur våra överenskommelser ser ut för att vi ska må bra när vi är på jobbet, tillfredsställda när vi går därifrån och känna trygghet under tiden. Vi fyller det inte med stora ord, säger Jens Gustafsson.

Den mentala aspekten har alltid varit viktig, vilket Christoffer Nyman upplevt under alla sina år i klubben.

– Det visade vi om inte annat mot Östersund där vi lyckades vända två gånger. Otroligt starkt både mentalt och fysiskt.

Det rent taktiska spelar också roll.

– Det vi går in för är vårt eget spelsätt, utnyttja motståndarna och hitta egna ytor. Vi har tränat på under försäsongen och vet var vi kan straffa dem. Vi har fått in en del nya grejor och fick mycket tid att sätta saker. Vi tror på det vi gör hela vägen och har bra rörelse, säger Christoffer Nyman.

Jens Gustafsson pekar på ytterligare en sak som förklaring till den fina utdelningen i början av årets allsvenska.

”Göteborg är alltid tuffa”

– Många spelare har visat god form och är i sin bästa ålder. Balansen mellan dem och många yngre förmågor som jagar dem hack i häl, det är en bra drivkraft, säger IFK Norrköpings huvudtränare.

Båda har stor respekt för IFK Göteborg som motstånd, ett IFK som är fem poäng bakom i tabellen.

– Det är ett starkt lag. De har fått hem många profiler, ett duktigt lag. Göteborg är alltid tuffa, säger Christoffer Nyman.

Jens Gustafsson lyfter några andra delar.

– Det har varit ganska jämna matcher de senaste åren och vi, likt IFK Göteborg, har haft stora skiftningar i truppen. Ekonomin är kanske den stora förändringen i IFK Göteborg, vad man har tvingats göras och gör, säger han.

LÄS MER: Här är allsvenskans 25 bästa spelare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.