Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hedvig Lindahl jublar efter att hon räddat en straff i kvartsfinalen mellan USA och Sverige  under OS i Brasilien Bild: CARL SANDIN
Hedvig Lindahl jublar efter att hon räddat en straff i kvartsfinalen mellan USA och Sverige under OS i Brasilien Bild: CARL SANDIN

Hedvig Lindahl blickar tillbaka på OS-bragden

Hon var en av de största hjältarna när Sverige skickade USA ur OS 2016.
Tre år senare inför det stundande VM-mötet med amerikanskorna beskriver Hedvig Lindahl bragden i Brasilia som en nyckelmatch i karriären.
– Det var först då som jag kände att jag fick mitt riktiga internationella erkännande, säger hon.

Snart tre år har passerat sedan Sverige efter ett dramatiskt straffdrama skickade USA ur OS i kvartsfinal.

Hedvig Lindahl var med då – hon är med nu.

På torsdagskvällen ställs målvaktsveteranen och Sverige återigen mot USA, den här gången när lagen i Le Havre gör upp i gruppfinalen i VM:s grupp F.

Amerikanskorna kommer dit med sex poäng och hela 16–0 i målskillnad.

Sverige står på samma poängskörd och 7–1 i målskillnad.

– Det ska bli kul! De har kommit in i turneringen med dunder och brak, minst sagt, vilket vi förväntade oss av USA, säger Lindahl inför mötet.

Att det blir tufft är nog alla medvetna om men för svensk del finns det som sagt fina minnen att ha med sig in till avspark.

LÄS MER: Lindahl om den förändrade jargongen i blågult

För Hedvig Lindahl kanske allra främst.

Burväktaren var tillsammans med Lisa Dahlkvist en av de stora matchvinnarna i den där straffsparksläggningen i Brasilia. Vilket inte bara en kamp mellan Sverige och USA utan också mellan Lindahl och den amerikanska stjärnmålvakten Hope Solo.

Berättar om kampen med Solo

På frågan vad matchen betydde för Lindahl svarar hon:

– Väldigt mycket. Mest för att det var jag mot Hope och för att Hope hade varit benchmark för världsmålvakter då. Hon var den som alla pratade om och den som sågs som världens bästa. Jag hade en dröm om att bli världens bästa. Så det var en stoppkloss. Men där kändes det som att vi gick förbi henne.

LÄS MER: "De är där de förväntades – ändå känner jag oro"

– Av den anledningen var den matchen väldigt viktig personligen och sedan också att vi som lag slog ut USA i det skedet i en internationell turnering var historia och inget som någon hade gjort innan. Det som folk tidigare trodde var omöjligt visade vi gick att göra.

Just Hope Solo var en av de stora diskussionsämnena efter OS-kvartsfinalen. Dels för att hon efteråt kritiserade det svenska spelet i matchen men också för att hon bytte handskar inför Lisa Dahlkvists avgörande straff.

– Jag gillar inte när man fuskar överhuvudtaget. Hur ofta går handskar sönder? Det kändes lite konstigt, men på ett sätt visar det hur mycket hon ville vinna och vilken vinnare hon var. Men jag tycker att man ska vinna fair, det är så jag ser det, säger Lindahl som i efterhand ser matchen som en viktig punkt i karriären, även om hon inte ser det som den direkta vändningen.

"Mitt internationella genombrott"

– Vändningen kom lite tidigare, men det var i alla fall att vi gjorde något historiskt. Vi hade aldrig tagit en OS-medalj förut och att få vara med om det personligen.

Hon fortsätter:

– Det var först då som jag kände att jag fick mitt riktiga internationella erkännande. Så det är klart att det gjorde jättemycket. Jag vet också hur jobbigt och tufft det var att ta sig dit och jag vet vad som krävs för att komma dit igen. Jag tog mitt spel till en annan nivå. Jag förstod vad som krävdes.

LÄS MER: Erikssons syrliga passning: "Var väl en bänkspelare som sa det?"

Att Hedvig Lindahl numera är en nyckelspelare i landslaget råder det inga tvivel om – men innan matchen mot USA menar målvakten att åsikterna om henne som fotbollsspelare var mer delade. Efter VM i Tyskland 2011 fick hon utstå massiv kritik efter ett par mindre lyckade ingripanden i semifinalen mot Japan.

– Är man en människa med höga ambitioner och vill göra avtryck så kommer det en period där man blir hånad och sedan blir man hyllad. Det är väl en ganska klassisk resa. Det finns många som spelar och det inte finns någon åsikt om överhuvudtaget, om mig har man haft en åsikt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.