Hedrades före avspark inför publikrekord på Bravida – lyfte pokalen efteråt

Erik Friberg firade guldet i sin sista match för BK Häcken.
6408 åskådare – nytt publikrekord – på Bravida Arena hedrade klubbikonen före avsparken mot IFK Norrköping.
Matchen slutade 3-3, planen stormades av firande Häckensupportrar och efteråt lyftes Lennart Johanssons pokal för första gången på Hisingen.

ANNONS
|

Efter 347 matcher i den gulsvarta tröjan fick Erik Friberg, 36, avsluta en fantastisk karriär med klubbens historiska SM-guld. Erik gjorde sin första säsong i BK Häcken 2007, har varit med från superettan till cupguld och nu svensk fotbolls finaste titel.

– Det är klart att det blir speciellt att komma ut här en sista gång. Vi har spelat en otrolig fotboll, så det ska bli kul, säger Erik Friberg.

Guldet var klart redan innan den avslutande matchen mot IFK Norrköping på Bravida Arena – där Häcken ska lyfta Lennart Johanssons pokal för första gången i den 82-åriga historian.

ANNONS

Inför avspark hedrades Erik Friberg inför över 6000 åskådare – utsålt.

– Det är otroligt, så klart. I år har det varit helt fantastiskt. Det är bara att hoppas att det är det nya normala nu, att vi fyller stadion. Men jag är ganska säker på att det är så det kommer att vara. Fortsätter vi att leverera på plan ska det vara fullt på läktaren också, säger Friberg.

Samtliga lagkamrater hade ”Erik Friberg”-tröjor på sig med nummer åtta, och i klacken fanns en banderoll med texten ”TACK ERIK”.

Själv kom Friberg in på planen i sällskap med sin familj där han tackades med blommor från klubbdirektör Marcus Jodin och sportchefen Martin Ericsson.

Matchsekvenser från Eriks långa karriär rullade på tv-skärmar och i högtalarna, tillsammans med förinspelade hälsningar från hans barn. Applåderna och hyllningssångerna ville aldrig ta slut.

– Det var mycket… Det blev mycket fokus på mig, lite väl mycket fokus. Det är ju så många i år som är värda en sån hyllning som jag fick i dag. Men det var fint. Alla gamla spelare som stod där när man kom ut, mina bästa vänner och familj, säger Friberg.

Friberg och Jeremejeff började på bänken

När matchen blåstes igång inledde Erik Friberg på bänken, precis som skyttekungen Alexander Jeremejeff som har ryggproblem.

ANNONS

IFK Norrköping gjorde 1-0 i sjätte minuten genom Laorent Shabani mot ett BK Häcken som kanske inte haft sin bästa träningsvecka efter att SM-guldet säkrades på Gamla Ullevi förra söndagen.

Målet väckte mästarna ur guldångorna, och strax därpå började det radas upp kvitteringschanser. I 18:e minuten sköt Lars Olden Larsen 1-1 med ett välplacerat skott. I högtalarna dånade ”Olé olé olé, vi älskar BK Häcken” med Andra Generationen.

Det blev en svängig och chansrik säsongsavslutning, och gästerna tog ledningen på nytt efter en dryg halvtimme. Återigen genom Laorent Shabani.

Strax före halvtid kvitterade Mikkel Rygaard med vänsterfoten från favoritpositionen lite till höger utanför straffområdet. I stället för att curla bollen mjukt i bortre, drog han dit den på kraft. Ett läckert fotbollsmål.

Ledningsmålet 3-2 sköt Romeo Amane på volley efter inlägg från Ibrahim Sadiq som snurrade upp ex-Häckenspelaren Godswill Ekpolo på högerkanten.

Minuterna senare byttes just Romeo ut för att till stort jubel ersättas av Erik Friberg som därmed spelade en halvtimme i sin sista fotbollsmatch i karriären.

En kvart före slutet byttes även allsvenska skyttekungen Alexander Jeremejeff in. Några mål blev det dock inte, och Jeremejeff stannar på 22 stycken totalt.

I stället kvitterade IFK Norrköping till 3-3 på tilläggstid genom Arnor Sigurdsson. Det hindrade inte att glädjen var total när domaren minuten senare blåste för full tid, och Häckensupportrarna kunde rusa in på innerplan för att fira med sina guldhjältar.

ANNONS

– Det var helt fantastiskt. Det känns inte som man behöver gå ut på någon mer plan nu kan man säga, säger Erik Friberg som lyfte pokalen.

Han fortsätter:

– Man har varit med om det mesta. Det är klart att få vara med på det här guldet är helt otroligt, även om det inte just jag som spelat överdrivet mycket i år.

BK Häcken (4-3-3)

Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson (UT 88, IN Sebastian Lagerlund), Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund (UT 75, IN Kadir Hodzic) – Samuel Gustafson, Romeo Amane (UT 62, IN Erik Friberg), Mikkel Rygaard – Ibrahim Sadiq, Blair Turgott (UT, 75, IN Alexander Jeremjeff), Lars Olden Larsen (UT 75, IN Oscar Uddenäs).

LÄS MER:Summering – allt om BK Häckens säsong 2022

LÄS MER:Erik Friberg gäst i GP:s fotbollspodd – kan bli ny scout för BK Häcken

LÄS MER:Häckenveteranen Erik Fribergs kryptiska svar

LÄS MER:Häcken-ikonens perfekta avslut

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS