Hazard ska ta nästa steg under nye tränaren

Chelsea har fått en smakstart under nye managern Maurizio Sarri och toppar Premier League med fem segrar på lika många försök. Superstjärnan Eden Hazard har varit i strålande form och nu utmanar Sarri belgaren att ta nästa kliv mot den absoluta världstoppen. ”Jag har sagt till Hazard att han kan göra 40 mål i år”, säger Sarri.

ANNONS

Maurizio Sarri var tydlig från början: Det här kommer ta tid.

– Ni kommer behöva vänta ett par månader på att se resultat. Just nu behöver spelarna tänka alldeles för mycket, så bollen transporteras inte i rätt hastighet, varken fysiskt eller mentalt, sa Sarri.

Den kedjerökande före detta bankmannen från Toscana anlände till Stamford Bridge i somras efter att han, bisarrt nog, fick reda på nyheten att han sparkats från Napoli och ersatts av Carlo Ancelotti när klubbens enigmatiske ägare Aurelio De Laurentiis presenterade tränarskiftet via en tv-sändning. Sarri lyckades aldrig bryta Napolis 28-åriga scudettotorka, men han förvandlade Partenopei till ett av världens mest sevärda lag och i veckan följde han i Zlatan Ibrahimovics fotspår och tog klivet in i fotbollens encyklopedi när hans anfalls- och bollinnehavsinriktade vertikalfotboll, som kommit att kallas ”Sarrismo”, togs upp i ett italienskt uppslagsverk.

ANNONS

Fem matcher – fem segrar

Att implementera ”Sarrismo" i Premier League kommer ta tid, hävdar han, men Chelsea har något överraskande fått en alldeles perfekt start på säsongen. Fem matcher, fem segrar, och vecka efter vecka har The Blues tagit stadiga kliv närmare fotbollen som Sarri vill spela. Jorginho, som Sarri tog med från Napoli, har underlättat övergången.

Den kloke och passningsskicklige italienaren styr och ställer från den defensiva mittfältspositionen i Chelseas 4-3-3, vilket medfört att N’Golo Kanté fått en mer framskjuten roll, där han likt Looney Tunes-figuren Taz virvlar runt och vinner boll i Chelseas allt mer aggressiva återerövringspress. Men den som tycks trivas allra bäst med den nya, mer offensiva stilen är Eden Hazard. Belgaren har inlett säsongen urstarkt och trots att Hazard bara startat tre ligamatcher har han redan producerat fem mål och två assist.

– Jag tyckte tidigare att Hazard var en av Europas bästa spelare, men nu börjar jag ändra åsikt. Han är bäst. Men han kan fortfarande bli ännu bättre, säger Sarri.

Att Eden Hazard är en fotbollsbegåvning utöver det vanliga är ingen nyhet, det har han visat upp ända sedan han som pojkspoling i belgiska Braine-le-Comte brukade klättra över stängslet till det lokala fotbollslagets arena för att sparka boll. Under José Mourinho lärde han sig bli mer målmedveten och disciplinerad och tog klivet från supertalang till världsklasspelare. Men trots att han i sina bästa stunder är praktiskt taget ostoppbar har Hazard aldrig noterats för fler än 16 ligamål i Chelsea och hans siffror har sällan tangerat hans inflytande och prestationer på planen. Det vill Sarri ändra på.

ANNONS

– Jag har sagt till honom att han kan göra 40 mål den här säsongen. Men han måste spendera mindre energi så långt ifrån målet och mer på offensiv tredjedel, säger han.

"Bäst i Europa"

Hazard har tidigare sagt att han är för osjälvisk för att ösa in mål i Lionel Messi- och Cristiano Ronaldo-takt, vilket hindrat honom från att på allvar utmana om Ballon d’Or. Sarri är långt ifrån den första tränaren att pressa Hazard till att bli mer effektiv och producera fler poäng, men efter att ha spelat större delen av sin tid i England under mer reaktiva tränare som Mourinho och Antonio Conte kanske den mer offensiva stilen under Sarri kan hjälpa Hazard ta det slutgiltiga klivet och gå från världsklass till bäst i världen. Säsongsinledningen ger i alla fall anledning till optimism både för Hazard och Chelseas supportrar.

Trots den fina starten och Hazards storform slår dock Sarri bort alla tankar på att Chelsea kommer vara med och utmana om Premier League-titeln.

– Mitt mål är att bli bäst i England, men inte om en månad utan kanske om en säsong. Enligt mig är Liverpool och Manchester City bättre, säger han.

Så länge Chelsea radar upp segrar, och Hazard fortsätter ösa in mål, lär dock snacket om titeln inte försvinna.

ANNONS

Helgens hetaste:

Schalke 04 – Bayern München

Niko Kovac har inlett med tre raka segrar sedan han tog över tränarsysslan i Bayern München inför kvällens klassiska rivalmöte mot Schalke 04 på Veltins-Arena. Desto tyngre har det gått för Domenico Tedescos Schalke 04, som hade en så fin fjolårssäsong. ”Die Königsblauen” är sist i Bundesliga efter tre raka förluster.

I dag 18.30, Viasat Fotboll

West Ham – Chelsea

Fem matcher, fem segrar för Maurizio Sarri och serieledande Chelsea. Härnäst väntar ett Londonderby mot West Ham som tog en ytterst efterlängtad seger när Everton besegrades med 3-1 på bortaplan senast, vilket ger nye managern Manuel Pellegrini välbehövligt andrum när ett tufft spelschema nu väntar.

Söndag 14.30, Viasat Sport Premium

PSV Eindhoven – Ajax

Tidig seriefinal i holländska Eredivisie. Regerande mästarna PSV har vunnit samtliga matcher så här långt och öst in hela 21 mål på fem matcher när man nu tar emot rivalen Ajax, som också är obesegrat och som återfinns blott två poäng efter.

Söndag 16.45, Viasat Sport

Lyon – Marseille

Viktig match i kampen bakom PSG i Ligue 1-toppen. Lyon har inlett säsongen lite trögt, men Bruno Genesio lär hoppas att onsdagens Champions League-knall, när hans OL besegrade Manchester City på bortaplan, ska ge energi inför söndagens toppmöte mot tabelltvåan Marseille.

Söndag 21.00, Viasat Sport Premium

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS