Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Örgrytes Kevin Ackermann och Babacarr Jobe firar Öis ledningsmål till 1-0 i första halvleken på Gamla Ullevi.  Bild: MATHIAS BERGELD
Örgrytes Kevin Ackermann och Babacarr Jobe firar Öis ledningsmål till 1-0 i första halvleken på Gamla Ullevi. Bild: MATHIAS BERGELD

Hattrick av Jobe när Öis bröt förlustsvit

Efter fem raka förluster, tränarbyte och krisstämpel är Öis tillbaka på banan igen. På lördagskvällen krossade Sällskapet Öster med 4-1 efter ett äkta hattrick av Bubacarr Jobe.
– Spelarna förtjänade det, säger tränaren Miguel Beas.

Det har varit mycket svarta rubriker kring Örgryte IS på sistone. Delvis på grund av uteblivna resultat, men även efter ett uppslitande tränarbyte där Keith Millen ersattes av Sören Börjesson och Miguel Beas.

Efter två inledande förluster för det nya tränarparet vände det på lördagskvällen mot seriefyran Östers IF på Gamla Ullevi.

4-1 var första segern sedan 4-0 mot Ljungskile 11 september. Sedan dess har Öis spelat sju matcher utan seger. Sex förluster och en oavgjord.

Den sviten är nu bruten.

– Denna seger var viktig på alla sätt. Vi har gått igenom en tuff period och förlorat fem, sex matcher på raken. Vi har försökt hitta lösningar. Att börja vinna och ta det här ifrån i dag är väldigt bra. Förhoppningsvis kan vi ta det vidare från nästa match och hela vägen till slutet av säsongen, menade tremålsskytten Bubacarr Jobe.

Öis började bäst och skapade ett par ordentliga chanser första kvarten. Först var Daniel Paulson nära att raka in ett inlägg, sedan sköt Ailton Almeida en bit över, men nivån var satt, riktningen utpekad.

Inte långt senare satt ettan.

Vackert var det dessutom.

Höll sig framme på nytt

Bubacarr Jobe hade fixat en frispark ute på högerkanten som Kevin Ackermann gick ut för att slå.

Inne i straffområdet trängde sig den 167 centimeter långe Jobe fram mellan stora Österbackar och skickade in bollen med huvudet vid första stolpen.

Målet gav Öis råg i ryggen och fart i passningsspelet. Spelet kännetecknades därefter av stor rörlighet, högt tempo och bra passningsspel.

Tvåan kom efter en dryg halvtimme.

På nytt höll sig Bubacarr Jobe framme – och hade på 15 minuter därmed dubblerat sin målskörd i årets superetta.

Även detta mål var en riktig läckerbit. Öis vann boll högt. Till slut kunde Danny Ervik måtta ett inlägg från högerkanten som via Östers vänsterback Billy Nordström nickskarvades i mål över en ställd Damir Mehic i Östermålet.

Öis gjorde plötsligt allt rätt. Hög press, aggressivt försvarsspel, uppoffrande hemjobb och snabbt anfallsspel.

På läktaren jublade klubbchef Niklas Allbäck och sportchef Igor Krulj i högan sky.

De skulle få jubla igen.

Hattricket fullbordades

Stekhete Bubacarr Jobe, som har lånats in till från Mjällby under 2020, hann med ett tredje mål innan domaren Farouk Nehdi blåste för pausvila.

Denna gång med höger bredsida efter att Ailton Almeida slagit en stenhård passning från vänster just utanför målområdet.

Även denna gång föregicks målet av ett inlägg från höger av Danny Ervik. Bollen skarvades av Kevin Ackermann till Ailton Almeida som alltså spelade fram en framstörtande Bubacarr Jobe till målet.

– Mitt första hattrick sedan akademiåren i USA. Det måste ha varit sex år sedan i alla fall, förklarade Bubacarr Jobe.

Matchen var Bubacarr Jobes första från start sedan 9 augusti. En lårskada höll den gambianske anfallaren borta i tio raka matcher. I comebacken mot Eskilstuna blev det 15 minuter och mot Degerfors senast 24 minuter.

– Jag har varit borta i nästa tio veckor på grund av skada. Det har varit tufft att rehaba hela tiden, men jag väldigt glad att till slut vara tillbaka i laget, säger han.

Irriterat mellan spelarna

I mitten av första halvlek blev det irriterat efter att Östermittfältaren James Keene måttat en spark mot Daniel Paulson och sedan satt dubbarna i låret på Öis lagkapten – utan åtgärd från domaren.

Det ledde i förlängningen till att Öis assisterande tränare Johan Elmander blev varnad efter att ha haft synpunkter på domslutet i samtal med fjärdedomaren.

I en haltande tabell går Öis från elfte till nionde plats och passerar bland annat Gais, som har en match mindre spelad. Avståndet ned till kvalplats med fem omgångar kvar att spela är för närvarande fyra poäng. Till lagen på nedflyttningsplats är differensen elva poäng.

Återstående program för Öis

Sundsvall (b)

Akropolis (h)

Västerås (b)

Halmstad (b)

Umeå (h)

Ett visst smolk i glädjebägaren var att duktige anfallaren Ailton Almeida tvingades utgå på grund av skada i upptakten av den andra halvleken. In kom istället Moestafa El Kabir. Huruvida Almeida missar nästa match, mot Sundsvall borta på lördag, var direkt efter matchen oklart.

– Den var den negativa delen av matchen. Vi får kolla i morgon. Hon fick ont i baksidan. Det är för tidigt att säga om han kan spela mot Sundsvall, sa tränaren Miguel Beas.

Fick vad de förtjänade

En åtgärd av nya tränarduon Sören Börjesson och Miguel Beas var att bänka anfallaren Adam Bergmark Wiberg för första gången på 14 matcher. Ett annat taktiskt drag från Öistränarna var att under slutkvarten ersätta matchhjälten Bubacarr Jobe med backen Oliver Stanisic för att säkra trepoängaren.

– Vill vara så mycket som möjligt på motståndarnas planhalva. Det är det budskap vi har skickat till våra spelare hela tiden. Det är ett sätt vi känner oss mer bekväma i. Det är ett sätt jag tycker att den här föreningen måste så för, sa Miguel Beas.

Under Östers slutforcering, särskilt efter 1-3-reduceringen, kunde Johan Elmander stämma höras eka över Gamla Ullevi: ”Sluta inte spela”.

En stund senare punkterade Moestafa El Kabir, med sitt första mål för nya klubben, matchen på nick efter högerhörna av Anton Andreasson.

– Insatsen var likadan som i de tre-fyra senaste matcherna. Vi har inte fått betalt som jag tycker att vi förtjänade då. I dag fick vi det.

Det var andra gången Öis gjorde fyra mål under säsongen, senast det skedde var mot Ljungskile 11 september.

– Hela truppen gör det bra. Alla spelare har hanterat de senaste händelserna moget och professionellt, sa Beas.

För Öster var förlusten ett hårt slag i jakten på en allsvensk kvalplats. Växjöklubben gör i första hand upp om tredjeplatsen i superettan med Jönköpings Södra.

Så startade Öis (4-3-1-2):

Fredrik Andersson – Danny Ervik, Arvid Brorsson, Anton Lans, Anton Andreasson – Daniel Paulson, Lukas Browning Lagerfeldt, Abdul Razak – Kevin Ackermann – Bubacarr Jobe, Ailton Almeida

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.