Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

"Hatet som finns hos dem kommer fortsätta oavsett"

Fem förluster på de sex senaste matcherna, ett bortaspel som är under all kritik och ihärdiga avgångskrav från delar av klubbens supportrar. Men Öis tränare, Marcus Lantz, står stadig. – Fakta är att det här är den bästa säsongen sedan Öis var i konkurs, men det kvittar vad vi gör, de här tio procenten av supportrarna, som det rör sig om, kommer fortsätta hata ändå.

Efter en positiv vår, undantaget några ordentliga bottennapp på bortaplan, var det ett Öis som såg ut att kunna vara med och tampas om den allsvenska kvalplatsen under den andra halvan av årets säsong. Men fem förluster på de sex senaste matcherna och ett bortaspel som inte fungerar överhuvudtaget har gjort att laget helt har tappat toppkänning under sommaren. 

Enligt uppgifter till GP ska den sviktande formen ha gjort att tränare Marcus Lantz efter nederlaget mot Degerfors valde att kalla till ett "krismöte" med spelargruppen, där även ordförande Joacim Nordh ska ha medverkat.

Lantz och Nordh bekräftar uppgifterna om att ett möte ska ha ägt rum, men delar inte beskrivningen om att det ska ha varit något "krismöte". 

– Jag var nere en sväng och pratade med spelartruppen, men det kan jag göra med viss intervall ibland. Det var inget krismöte på något sätt. Det var mer att vi tyckte att prestationen mot Degerfors var alldeles för svag och inte värdig Öis-märket, säger Joacim Nordh. 

Han fortsätter:  

– Marcus hade pratat med spelarna innan och jag tog tillfället i akt att prata med dem lite mer ur ett föreningsperspektiv, samtidigt som de fick chansen att ge feedback till mig om vad de känner att de saknar av oss i styrelsen. Vi hade en bra diskussion. Precis som det ska vara i en förening.

Svaga bortaspelet diskuterades

Marcus Lantz vill heller inte göra någon stor sak av mötet. 

– Det Joacim pratade med spelarna om handlade lite om hur man ska agera när man är Öis-spelare, vad som förväntas när man har kontrakt med Öis, sådana saker.  

Ett samtalsämne som gavs stort utrymme var Öis sviktande bortaspel. Flera gånger under säsongen har Sällskapet varvat bra hemmaspel med att sedan klappa igenom fullständigt på bortaplan.  

– Hemma mot Dalkurd vann vi med 1-0 och gjorde vår bästa match för säsongen. Fyra dagar senare mötte vi Norrby borta och förlorade med 1-5. Jag har själv spelat och för mig är det helt obegripligt hur det kan hända. Vi hade samma tänk, taktik och spelare till den matchen som vi hade mot Dalkurd. Så vad är det som gör att det blir så? Är det psykologi, eller varför händer det? Det är något som vi måste göra en större analys av. 

"Bästa säsongen sedan konkursen" 

 Men trots problemen på bortaplan med en ynka seger, en brant nedåtpekande formkurva och att delar av klubbens supportrar vid upprepande tillfällen har ropat på tränarens avgång är Lantz tydlig med att han tycker att årets säsong bör betraktas som ett steg i rätt riktning. 

– Trots alla de här storförlusterna på bortaplan ligger vi bättre placeringsmässigt nu jämfört med samma tidpunkt i fjol. Ska man se det svart på vitt har vi år lyckats ta Öis till det bästa som klubben har upplevt sedan klubben gick i konkurs. Förra året hade vi vår bästa placering sedan nystarten och under den här perioden har vi också gjort Fredrik Andersson, Jakob Lindström, Sebastian Ohlsson och Jacob Ericsson, som nu är tillbaka hos oss, till allsvenska spelare. Det är vad vi har gjort. Är det därför man tycker att jag ska avgå, då undrar jag hur man tänker? 

Mot BP syntes återigen banderollen på kortsidan som uppmanar dig och Joacim Nordh att lämna klubben, hur ser du på det? 

– Det väl så här att när det blir någon förlust och det är tio procent av supportrarna som gapar och väsnas. Alla andra som är nöjda står ganska tysta, de skriker inte. Men vi, och jag som manager, kan inte rätta vår vardag efter vad de tycker, för vi jobbar långsiktigt. Vi har en plan för detta. Jag har sagt det och klubben har sagt det. 2017 ska vi etablera oss, 2018 och 2019 vill vi bli ännu bättre. 

"De tycker jag är dum i huvudet" 

Joacim Nordh är inne på samma linje. 

– Det är klart att jag läste vad som stod på banderollen och det är klart att jag inte gillar vad som stod där, men det här är engagerade supportrar och jag tar inte personligt åt mig av det här. Det är aldrig roligt att läsa något sådant, men det är inget jag går och funderar över. Vi har en tajt styrelse som tror på vad vi gör. 

Och Marcus Lantz menar att supportrarna är långt mer kritiska än vad som är rimligt – sett till vad klubben har presterat. 

– Om vi hade åkt ur i fjol eller varit riktigt illa i det hade jag förstått det, men så har det inte varit. Men det är kanske för att jag är skåning som de vill ha bort mig? De tycker jag är dum i huvudet för att jag är skåning, då får man väl avsätta mig för det. Däremot kan de inte slå oss på fingrarna när det gäller det sportsliga, för så bra som det är nu har det aldrig varit sedan vi tog över. Men det är väl ett hat mot mig som finns helt enkelt. De sätter upp banderollen i hopp om att få bort ”Den där jävla skåningen", men så bryr han sig inte. Då blir de ännu mer provocerade. Resultatet kan de inte säga något om, vi har gjort det jävligt bra. Och Jocke Nordh som ordförande har gjort det jävligt bra, det är fakta. 

Finns det något du tycker att ni som klubb kan göra i er kommunikation för att nå fram bättre till de här supportrarna, för att på något sätt ändå få er att dra åt samma håll? 

– Det här hatet som finns hos de här tio procenten kommer fortsätta oavsett. Det handlar inte om resultaten, det handlar väl om att jag är från Skåne, men jag är stolt över det. Jag kan bara skratta åt det och det stör dem. De tänker ”Nu ska den jäveln snart ge upp", men det gör han inte. Som en kompis sa till mig: "Du spelade i Bundesliga inför 80 000 i Dortmund som buade åt dig, du har känt av hatet på riktigt, nu är det 25 personer som buar åt dig, vad gör man då åt det? Rycker på axlarna och kör vidare”. Och ja, det är precis så det är. Jag bekymrar mig inte över det. 

Samtidigt som fansens ilska lämnar honom oberörd sticker han inte under stol med att årets säsong har varit turbulent och krävande på många sätt.  

– Det är helt klart den stökigaste säsongen jag har varit med om. Vi har haft fem utvisningar, och det är sådana saker som gör att vi inte vinner matcher. Ta exempelvis Johan Hammar han har spelat med fem olika mittbackar, det är inte lätt. Och bortaspelet är bekymmersamt, så är det absolut.