Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: CARL SANDIN

Hat-trick-hjälten: ”Jag var rätt frustrerad”

I första halvleken missade hon två jättelägen. Och i andra ännu ett.
Sedan kom tre mål i rask takt – men frågan är hur många Anna Anvegård verkligen gjorde.
– Det är bara det sista jag är säker på.

Sverige ägde spelet under i stort sett hela matchen mot Ungern. Men i paus stod det bara 1–0 och en av de värsta målsumparna hade varit Rosengårds skyttedrottning Anna Anvegård.

– Jag var rätt frustrerad och det syntes kanske lite på kroppsspråket. Det var skönt att det till slut släppte. Det var två riktigt grova missar i första och en i andra, medger hon.

En timme in i matchen lossnade det dock både för Anvegård och för laget. Målen fullkomligt rasade in, och matchen slutade 8–0 efter tre mål av Anvegård. Men två av dem går att ifrågasätta: Vid det första målet nickade Amanda Ilestedt, och målvakten räddade på mållinjen (eller innanför) innan Anvegård stötte in returen.

Och vid hennes andra mål var samma Ilestedt framme och touchade bollen just innan den passerade mållinjen. På frågan om hon vet hur många mål hon egentligen gjorde svarade Anvegård snabbt:

– Nej.

Och fortsatte:

– Det är bara det sista jag är helt säker på. Den första vet jag inte om den var inne, och på den andra tror jag att Amanda var offside.

Trots sitt hat-trick fick hon efter matchen svara på varför hon brände så många ”enkla” lägen.

– Jag vet inte varför det blev såna missar, det är väl så det kan bli ibland. Vi har ju inte spelat tillsammans på sex månader så det är inte jättekonstigt att det blir lite missar och missförstånd. Vi sa att det skulle släppa till slut, och det gjorde det.

LÄS MER: Sveriges jättekross – sex mål på 13 minuter

”Det är den mentalitet vi har”

Sverige gjorde sex mål på 13 minuter, och fem av dem inom loppet av sju minuter. Och bakåt höll man tätt, Göteborgs Jennifer Falk i målet var stora delar av matchen sysslolös.

– Det var jätteroligt att hon fick chansen. Sedan hade hon väl inte jättemycket att göra, men jag är säker på att hon hade klarat det galant ändå, sa Anvegård om Falk.

Magdalena Eriksson valde att hylla tränarduon efter att Sverige malt ner Ungern i utklassningsmatchen.

– Det är den mentalitet vi har och som drivs på från Peter (Gerhardsson) och Magnus (Wikman). Vi kör på i 90 minuter. Det är mycket roligare att spela fotboll när man gör mål och spelar bra, så varför ska vi dra ner på tempot då?

Caroline Seger konstaterade dock att svårare uppgifter än Ungern väntar. På tisdag möter man Island på bortaplan, och enligt Seger var Ungernmatchen knappast en riktig värdemätare för Blågult.

– Nej, det skulle jag inte säga. Man ska inte förringa att vi vinner med 8–0, men den riktiga värdemätaren kommer på tisdag. Det här var en bra match för oss, för vi har inte setts på länge och det är mycket som ska sättas på plats på kort tid. Det här var en självförtroende-boost inför det som ska komma på tisdag, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.