Här hyllas Zlatan Ibrahimovic av landslaget på Friends arena

En epok är över.
Under lördagskvällen tackades Zlatan Ibrahimovic av efter en svensk landslagskarriär som saknar motstycke på herrsidan.
– Sverige – varsågod. Jag älskar er, säger han i ett tal från innerplan.

ANNONS
|

Glöm Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter och Barcelona. Glöm Milan, Paris Saint-Germain, Manchester United och Los Angeles Galaxy när du ändå är igång.

Denna kväll kretsade kring Zlatan Ibrahimovic och hans tid i den blågula landslagströjan.

Den var inte alltid friktionsfri, den saknade sällan kontroverser – men det är inte därför den kommer bli ihågkommen för all framtid.

Från debuten i Växjö Tipshall 2001 till avskedet på Friends arena 2023 hann den långe anfallaren noteras för 122 landskamper. Endast fem herrspelare har gjort fler.

De 62 målen är däremot siffror ingen annan svensk man någonsin kommit upp i. Det är därför inte konstigt att han utsetts till Sveriges bäste fotbollsspelare inte färre än tolv gånger – varav tio stycken i rak följd.

ANNONS

”Den mest kompletta spelaren”

Allt detta tackades han för efter landslagets möte med Serbien på ett slutsålt Friends arena (som byter namn till Strawberry Arena i juli) – som slutade med 0–3-förlust.

Det stoppade inte festen överhuvudtaget. Superstjärnan såg märkbart rörd ut när han, genom en tunnel bestående av applåderande svenska landslagsspelare, fick kliva in på innerplan och se sin egen landslagskarriär på storbildsskärmarna.

Han fattade sedan mikrofonen – och talade rakt till det svenska folket.

”Det största som finns”

– Sverige, vad händer?. Jag ser att ni har saknat mig, även på planen. Jag har saknat er också, skämtade han och fortsatte:

– Att få sätta på sig Sveriges landslagströja är det största som finns. Jag har burit landslagströjan med stolthet och kärlek.

Han pratade om hur det pirrat i magen när han fått bära kaptensbindeln – men också om hur folk skrattat åt honom när han sagt att han velat bli bäst.

Han rundade sedan av på klassiskt Zlatan-manér:

– Jag hoppas att ni har njutit av min resa. Sverige – varsågod. Jag älskar er.

Han tog sedan ett sista ärevarv och tackade publiken för stödet. På dessa läktare satt bland annat kronprinsessan Victoria med familj – prins Oscar hade till och med klätt sig i Milantröja.

ANNONS

Ibrahimovic avlutade sin karriär redan förra sommaren men har inte haft tillfälle att ta emot den svenska landslagspublikens hyllningar förrän nu.

LÄS MER:Zlatan hyllas: "Önskar att han var dansk"

LÄS MER:Zlatan avslutar karriären: ”Hej då till fotbollen”

LÄS MER:Zlatan Ibrahimovic slutar – här är hans karriär

ANNONS