Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Adde Larsson har gjort en film om Göteborg FC och sitt liv med funktionshinder. Bild: Kewin Bertilsson

Hans film om Göteborg FC ska visas över hela världen

Adde Larsson har ihop med Mediabyrån gjort en film om Göteborg FC:s säsong 2019 och om sin funktionsnedsättning. Under 2020 ska Den blåaste himlen visas på festivaler över hela värden.
– Jag lever min dröm, hoppas att vi kan vinna ett pris, säger han.

Några känner kanske Adde Larsson från det webb-tv-magasin han ihop med Mediabyrån daglig verksamhet producerade om Göteborg FC under 2019, andra från podcasten Fotbollsfeber, där han har intervjuat tränare i Göteborgs största fotbollsklubbar.

Nu är Adde Larsson aktuell med dokumentärfilmen Den blåaste himlen, där han tar oss med bakom kulisserna hos en av Sveriges främsta damfotbollsklubbar, Göteborg FC.

Arbetet med färdigställandet av filmen har pågått sedan i hösta. Planen var att premiärvisa den på Bio Roy 25 mars.

Den gick dock om intet på grund av coronapandemin.

– Vi hade förhoppningar in i det sista, samtidigt förstod vi att det inte skulle hålla när den ena bion efter den andra klappade igen, säger Mediabyråns samordnare och dokumentärfilmens regissör Jonas Autio.

Adde Larsson och Jonas Autio sätter upp affischer om att filmen premiärvisas på onsdag. Bild: Celine/Mediebyrån

Redan nu kan du ta del av smygpremiären på GP.se men den officiella premiärvisningen sker i stället på Youtube klockan på onsdag klockan 10.00.

– Det blir en enda visning där, sedan ska den visas på filmfestivaler runt om i världen. Både festivaler som riktar sig till målgruppen – filmare med funktionsvariationer – men också vanliga sportfilmfestivaler.

LÄS MER: Se filmen "Den blåaste himlen"

Det kommer ske under sommaren, hösten och en bit in på 2021. Länderna som är aktuella är Italien, USA, Ryssland, Serbien och England.

– Riktigt häftigt. Jag hoppas att vi kan vinna ett pris. Mycket hänger också på hur det blir med coronaviruset också, säger Adde Larsson.

Underbart bemötande

Adde Larsson beskriver arbetet med filmen som ”riktigt spännande”.

– Att få göra en film oavsett vad man har för funktionshinder har varit en dröm, att få följa Göteborg FC och göra 28 webb-tv-avsnitt … jag lever i min drömvärld, säger han.

Förutom det sportsliga handlar filmen om Adde Larsson och hans liv.

– Jag vill vara i sportens värld och jag älskar fotboll. Här får jag vara i klubben och vara i ett ”vi”. Vi funktionshindrade är en liten grupp och nästan alltid ett ”dem”. ”Håll er på er kant”, typ. Bemötandet jag har fått är helt underbart, att man blir uppskattad för den man är, säger Adde Larsson.

Adde Larsson och spelarna i Göteborg FC. Bild: Bild från filmen

Han berömmer spelare och ledare i Göteborg FC.

– Det är fantastiska människor. Spelarna har blivit mina vänner, säger Adde Larsson.

Tore Lund är pressansvarig i Göteborg FC. Han berättar om hur han fick med sig klubben på idén om webb-tv och senare film.

Två tydliga teman

– Jag tror att det är jätteviktigt att framhålla det arbete Mediabyrån och andra verksamheter gör. Det är hög kvalitet på grejorna. Det blir en mening med allt de gör. Adde har blivit en del av klubben, en mycket uppskattad person, säger Tore Lund.

Jonas Autio beskriver arbetet med filmen.

– Manusarbetet har byggt på att jag har gjort långa intervjuer med Adde där vi sedan tillsammans har bestämt vad vi vill ha med i speakertexten. Vi har haft två tydliga teman. Dels prata om hur det är att ha en funktionsnedsättning, dels skildra säsongen, med fokus på förväntningarna om guld.

Under hela året har Adde Larsson intervjuat spelare i Göteborg FC. Bild: Kewin Bertilsson

Adde Larsson är spänd på vilka reaktioner de ska få på filmen.

– Det är ingen som har sett den än. Mamma har sett lite när vi jobbade med den. Hon är eld och lågor. I och med att den visas på Youtube kan även pappa, som sitter i karantän i Spanien, se den.

Under 2020 har Adde Larsson dessutom fått en ny roll i Göteborg FC.

Målet: Att Seger köper en GFC-halsduk

– Jag kommer sälja souvenirer och dela ut blommor till matchens spelare. Jag har som mål att få Caroline Seger att köpa en halsduk med Kopparberg Göteborg. Det borde kunna gå.

Dessutom kommer Adde Larsson ihop med Mediabyrån starta en ny podcast under året.

– Den ska handla om damfotboll, bestå av längre intervjuer och förmodligen heta Tilläggstid, berättar Adde Larsson.

Jonas Autio har regisserat filmen i samarbete med Adde Larsson. Bild: Kewin Bertilsson

Responsen från Göteborg FC har varit god.

– Tjejerna och klubben har gett Adde och oss tillträde på ett väldigt fint sätt. Det handlar samtidigt om att hålla en viss distans och respektera laget och föreningen. De har bjudit på sig själva och varit väldigt generösa, säger Jonas Autio.

Vad har varit roligast?

– Att se Adde få chansen, att få se en kille med funktionsnedsättning få en så här stor möjlighet, bli del av ett sådant här sammanhang. Det visar på ett gott exempel hur det kan vara.

Mediabyrån daglig verksamhet är en reklambyrå och medieproducent för och av personer med funktionsvariationer, som gör reklamfilm på uppdrag av föreningar och organisationer, men som också producerar nättidning, podcast och webb-tv.

Svävar på moln

– Vi har verkligen fått blodad tand att få se människor från den här målgruppen brinna för det de har talang för. Det gäller inte bara Adde utan alla våra deltagare, säger Jonas Autio.

Det händer mycket i Adde Larssons liv just nu.

Förutom filmen och det nya uppdraget hos Göteborg FC får han i maj ett nytt boende.

– Just nu svävar jag på moln, säger han.

Han har genom livet mött olika reaktioner, men alltid stått på sig.

– Jag har träffat folk som har sagt ”lilla Adde, det här kan du inte göra”. Bara för att man har det på papper behöver det inte betyda att man är dum i huvudet.

Har du några råd att komma med?

– Får man chansen att göra något, ta den. Och våga vara dig själv. Jag är en ganska öppen person. Visst, jag har funktionshinder, men jag är den jag är.

Adde Larsson och Jonas Autio har tillsammans gjort filmen Den blåaste himlen. Bild: Celine/Mediabyrån

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.