Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Han släppte in Zlatans första mål: "Förjävla trist"

Den 30 oktober 1999 gjorde Zlatan Ibrahimovic sitt allra första mål på elitnivå. På hemmaplan, mot Västra Frölunda och målvakten Dime Jankulovski. – Jag vet inte om det är positivt att bli ihågkommen för det, säger han.

Jankulovski spelade i en mängd klubbar, däribland Gais, Öis och Västra Frölunda, under sin aktiva karriär. I dag är han målvaktstränare i Öis och när GP ringer för att kolla om han minns ett visst datum blir han först tyst.

– Den 30 oktober 1999? Näe… vilka var det mot då?

Så här i efterhand hände det något speciellt och historiskt då.

Tystnad.

– Nej, jag kommer inte ihåg.

Det fanns en motståndare som gjorde sitt första seniormål?

– Jaså, var det mot Malmö? Ja, det var ju förjävla trist, säger Dime Jankulovski och skrattar.
Han minns fortfarande det där målet som innebar 1-1 i en match som slutade med Malmöseger, 2-1.

– Ja, jag kommer ihåg det. Det var la på Malmö IP och det kom en sån långboll. Han sträcker fram sina 48:or och petar bollen förbi mig. Det minns jag. Han hade en förmåga att göra mål på mig jämt, jag vet inte om det var för att han var bra eller om jag var dålig.

Då hade du ingen koll på att det var hans första mål?

– Nej, det hade jag inte. Jag vet att det var bland de första matcherna han gjorde, men jag var mest förbannad att han gjorde mål. Hade jag kunna ta den så hade jag gjort det, men han var för snabb för mig. Jag vet inte om det är positivt att bli ihågkommen för det, att han gjorde första målet på mig? Jo, men det är klart det är. Det var ändå Zlatan. Det är roligt.

Fanns det något då som pekade på att han skulle bli en så enormt stor spelare?

– Nej, det kan jag inte påstå. Man hade ju koll på honom och såg att det var nåt som kan bli bra, men det han har blivit… det är sjukt bra. Det är galet bra. Det trodde man aldrig. Det är en ynnest att man får uppleva en sån spelare under sin livstid. Man har ju hört om de gamla legendarerna som Sverige haft som man inte fick uppleva. Nu har vi Zlatan som det kommer att pratas om 30, 40 år. Då kan man säga det att fan, det var ändå på min tid.

Hur långt kan Sverige gå i EM med Zlatan?

– Belgien och Italien är ju svåra motståndare, men kan vi få ett bra resultat i den första matchen så finns alla möjligheter. Får man ett sämre resultat där så blir det nog svårt. Men vi har ju Zlatan, så man vet aldrig. Det är inte roligt att möta såna spelare där man vet att man inte får göra ett enda misstag för då smäller det. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.