Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Han ska rädda Häcken kvar i allsvenskan

Han lämnar det norska fotbollförbundet – för att rädda BK Häcken kvar i allsvenskan.
– Det kommer att bli en spännande resa. Vi ska spela i Europa och ta nog många poäng för att hålla oss kvar, säger nye tränaren Per-Mathias Högmo – som hamnade i klubben tack vare ett danskt rekryteringsbolag.

Inför den allsvenska seriestarten så fick BK Häcken många guldröster när fotbollsexpertisen runt om i landet tillfrågades. Men efter åtta spelade omgångar är floppen total.

Gänget från Hisingen ligger sist i serien med ynka sex poäng. Dessutom förlorades cupfinalen mot Hammarby på straffar – och klubben tog snabbt ett beslut att låta tränaren Andreas Alm lämna för Odense den danska ligan.

Valdes ut – av ett rekryteringsbolag

Exit Alm – entré den förre norske förbundskaptenen Per-Mathias Högmo, 61 år. Och han hamnade på Hisingen tack vare att danskt rekryteringsbolag.

– Vi har inte letat vem, utan mer vad. Vi har haft ett antal kriterier som vi gått efter, utifrån spelstil, ledarskap, både kortsiktigt och långsiktigt tänk. Vi har fått fram ett antal namn och Per-Mathias var den som stod ut allra mest efter vad vi sökte. Det känns otroligt bra, berättar BK Häckens sportchef Martin Ericsson.

Högmo och assisterande brittiske coachen Martin Foyston har skrivit på för två och en halv säsong – och när BK Häcken väl ringde det första samtalet gick det fort.

– Det tog endast 10-12 dagar från den första kontakten – och det är en snabb förhandling, måste jag säga. Vi hade första mötet på Teams och sedan åkte jag ner en sväng till Göteborg för att se på alla förhållanden. Jag blev bara ännu mer imponerad av vad jag såg, säger Per-Mathias Högmo.

En del undrar om Häcken blir ett topplag nu – men är inte nytt kontrakt första fokuset?

– Jag är helt enig. Det blir en spännande resa framöver. Vi ska spela i Europa och ta tillräckligt många poäng för att hålla oss kvar i allsvenskan. Sedan får vi ta oss därifrån, säger Högmo.

Han har ju lyckats med det uppdraget förr.

2013 tog Högmo över ett Djurgården i kris, vände trenden och fixade ett nytt kontrakt – för att sen bli förbundskapten för det norska landslaget.

Hade klausul för att kunna lämna förbundet

Närmast kommer han från en roll som chef för det norska fotbollsförbundets topptränarutbildning.

– Men jag hade också avtalat att jag skulle kunna få lämna om det dök upp något tillräckligt intressant och motiverande ...

Och att Högmo kunde välja att ta med Martin Foyston var förstås en fördel.

– Det finns mycket bra kompetens redan i klubben, men att kunna ha med sig en person som jag har jobbat med tidigare både i Djurgården och landslaget och sen haft väldigt bra kontakt med ... ja, jag ser Martin som en coming man! Och jag vet att vi fungerar bra tillsammans i både med- och motgång, ler Per-Mathias Högmo.

Den första tiden i Göteborg kommer att tillbringas på hotell, då inget boende är hittat än. Men Högmo och frun Hilde flyttar till staden.

– Barnen är vuxna sedan länge ... så det är ingen fara!

Träningsmatcher under EM-uppehållet

Sportchefen Martin Ericsson är övertygad om att Per-Mathias Högmo med sin erfarenhet kommer kunna hjälpa Häcken framåt.

– Kortsiktigt handlar det om att sätta hur vi ska vinna nästa och nästa och nästa match. Att sätta spelmässiga saker på plats i anfall och försvar och att i det nya ledarteamet få allt att kugga i och börja jobba, säger han.

Det nya tränarteamet får helgen på att sätta sig in i laget på allra bästa sätt – och gör sitt första pass med spelarna på Gothia Park under måndagen.

Den 4 juli startar Häcken om allsvenskan med hemmamatcher mot AIK.

Innan dess ska laget träningsspela mot Örebro i Skövde den 19 juni. Därefter väntar ännu en träningsmatch – hemma på nylagt konstgräs på Bravida Arena mot Halmstad den 28 juni.

LÄS MER: Andreas Alm berättar: Därför bestämde han sig för att lämna BK Häcken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.