Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Han ligger bakom Häckens specialtröja

Häcken spelar sina Europa-matcher i svartguldiga specialtröjor. Det är marknadschefen Marcus Jodins verk. – Jag tycker att de blev riktigt snygga, säger han till GP.

När Häcken klev in på Bravida Arena i det första Europa League-kvalmötet mot Cork City  (1-1) var det inte i den vanliga, svartgula hemmatröjan.

Klubben har utformat en specialtröja för Europa League-spelet – en tröja med svart grundfärg och med guldfärgade detaljer i form av ränder på ryggslutet och magen.

Marcus Jodin är marknadschef i Häcken och är mannen bakom Europa League-tröjans design. Han förklarar att Häcken och tröjsponsorn Nike ville ha en särskilt tröja för Europa-spelet.
– Så har vi gjort nästan varje år. Och nu ville vi ha en lite speciell, säger Jodin.
Den guldiga färgen på ränderna symboliserar cupguldet som tog laget till Europa-spel i år.
– Och vi ville naturligtvis ha kvar ränderna, som är en stor del av vår identitet.

Han fortsätter:
– Jag hade bilden ganska klar för mig. Det är ändå en dröm att designa en fotbollströja någon gång i sitt liv, det har man ändå tänkt som liten pojke. Och nu kom chansen.

Hur kom det sig att det blev du som designade den?
– Jag är ansvarig för att välja hur vi ska se ut i alla lägen, i samarbete med vår tröjsponsorer Nike och Stadium så klart. Då såg jag den svarta tröjan framför mig, men att vi plockar upp ränderna, där guld fick ersätta gult, säger Jodin.

Jodin ville ha guldfärgade siffror på spelarnas ryggtavlor också, men siffrorna på ryggen måste vara vita mot den svarta färgen.
– Då satte vi en guldram runt, så det har varit ett ganska pilligt jobb, säger Jodin.
– Dessutom fanns de bara i långärmat från början så vi har haft en sömmerska uppe i Norrköping som faktiskt har fixat kortärmat, säger han och ler.

Hur är det att se dina designade tröjor på spelarna i en Europa-match?
– Det är ganska häftigt faktiskt. Sedan har vi förstås fått hjälp av sponsorerna i själva genomförandet. Men de känns lite internationella faktiskt, tycker jag.

Jodins tröja får godkänt av mittbacken Emil Wahlström.
– Jag tycker de är snygga, men jag tror inte på det där, att det sitter i tröjorna, säger han och skrattar.